Reklama


Pieczone tosty francuskie

Pieczone tosty francuskie o pomarańczowym aromacie

 

baked french toasts

 

Napiekłam ostatnio masę brioszek czekoladowych i czekoladowych croissantów – tyle, że nie byliśmy w stanie przejeść i oczywiście bułeczki się trochę obeschły.

Ale nie martwcie się – nic straconego 🙂

Takie drożdżowe wypieki idealnie nadają się na tosty francuskie 🙂

Takie tosty są bardzo podobne do polskiego przaśnego chleba smażonego w jajku (moja mama taki robiła i ja osobiście uwielbiałam, chociaż moja mama używała same jajka z dodatkiem niewielkiej ilości mleka, żadnego cukru, cynamonu i innych „widzi mi się” ;)).

Wersja francuska jest właśnie przygotowywana na słodko, często aromatyzowana różnymi dodatkami i muszę przyznać, że to mi też bardzo smakuje 😀

Na blogu są już tosty francuskie z nutellą – w wersji smażonej, ale są również pieczone tosty francuskie pachnące szarlotką i karmelem.

Mój dzisiejszy przepis pachnie pomarańczami 🙂

Te pieczone tosty francuskie podałam z prostymi dodatkami – jogurt naturalny zmieszany z syropem klonowym, a do tego świeże owoce.

Tak powstało pyszne weekendowe śniadanie.

 

pieczone tosty francuskie

 

tosty zapiekane

 

pieczone tosty francuskie

 

zapiekanka pomarańczowa

 

tosty francuskie z owocami

 

pieczone tosty francuskie

 

Pieczone tosty francuskie
 
Autor:
Składniki
  • około 250 g chałki albo drożdżówki
  • 2 duże jajka
  • około 1 szklanki mleka (zależy jak suche jest ciasto)
  • sok z jednej pomarańczy
  • skórka starta z pomarańczy
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie
  1. Chałkę pokrój w plastry.
  2. Zmieszaj razem jajka, mleko, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, cukier i cynamon.
  3. Kawałki chałki maczaj w mieszaninie z obydwu stron i układaj w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem.
  4. Jeśli będzie brakować płynu, to w trakcie dolej trochę mleka.
  5. Na koniec polej wierzch chałki resztą mieszaniny (mi jej zostało całkiem sporo i nie wlałam całej).
  6. Tosty piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
  7. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
 

 

pomarańczowe tosty francuskie

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: