Czekoladowy tort BB8
Malinowa gryczanka

pieczony rabarbar 7

Dziś mam dla Was przepis bardzo prosty, a jednocześnie pyszny – zapraszam na pieczony rabarbar 🙂

Swój rabarbar upiekłam z dodatkiem brązowego cukru i wanilii – wyszedł po prostu rewelacyjny – sama zjadłam prawie całą porcję – mężowi dałam trochę do lodów 😉

A do lodów taki ciepły, aromatyczny rabarbar nadaje się świetnie.

Lekko kwaskowaty a jednocześnie delikatnie słodki bardzo dobrze komponuje się ze słodkimi lodami – a do tego połączenie ciepłego i zimnego – dla mnie zawsze działa 🙂

Ale taki rabarbar możecie również wykorzystać jako dodatek do naleśników, placków, gofrów, albo położyć na bezach – mniam 🙂

Gorąco polecam 😀

pieczony rabarbar 2

pieczony rabarbar 3

pieczony rabarbar 5

Pieczony rabarbar
 
Autor:
Składniki
  • 3 długie łodygi rabarbaru
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • laska wanilii
  • odrobina wody
Wykonanie
  1. Odetnij końcówki rabarbaru, a łodygi pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego nalej odrobinę wody - tak aby zakryła dno.
  3. Włóż pokrojony rabarbar do naczynia, posyp cukrem i przemieszaj.
  4. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i wyciągnij nasionka - dodaj je do rabarbaru, a na wierzchu ułóż rozciętą laskę.
  5. Piecz w 190 stopniach przez około 20-25 minut - w trakcie przemieszaj z raz rabarbar, aby pokrył się sosem.
  6. Podawaj na ciepło.

 

Czekoladowy tort BB8
Malinowa gryczanka

Related Post