Pizza warkocz 🙂
Torcik urodzinowy Weroniki

Przez to, że ostatnio robię dużo lodów, ciągle zbierają mi się niepotrzebne białka. Ostatnio grzebiąc na kotlet tv znalazłam przepis na ciasto z makiem pieczone z białek 🙂 Uwielbiam makowce, więc ucieszyłam się, że „upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu” – pozbędę się zalegających w lodówce białek, a przy okazji objem się makowcem 🙂

Od razu też wypróbowałam jeden z moich ostatnich zakupów, silikonową formę do pieczenia ogromnej muffinki 🙂 Składa się ona z dwóch części (a w zasadzie, to nawet z trzech, ale jednej z nich nie wykorzystywałam), piecze się odzielnie górę i dół ciasta, a następnie łączy razem w jedną wielgachną babkę. Ja do połączenia ciast użyłam domowej konfitury jagodowej, całość potem wysmarowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i obficie posypałam słodką posypką.

W oryginalnym przepisie ciasto jest pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm.

 

 

 

 

 

Piegusek, czyli ciasto z makiem
 
Autor:
Składniki
  • 125g kostki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku (niemielonego)
  • 1 szklanka białek (ok. 7 szt)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka dowolnego aromatu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, gładką masę.
  2. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem i stopniowo dodawaj do masy białkowej.
  3. Dodaj aromat i rozpuszczone, schłodzone masło.
  4. Przelej ciasto do wysmarowej foremki i piecz w 200 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź.
  5. Ciasto możesz pokryć rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, albo lukrem i posypać kolorową posypką.

Pizza warkocz 🙂
Torcik urodzinowy Weroniki

Related Post