Piegusek, czyli ciasto z makiem
Przepis na ciasto piegusek, czyli ciasto z makiem na białkach
Dziś mam dla Was przepis z wykorzystaniem samych białek, jeśli więc macie akurat ich nadmiar w lodówce, to możecie zrobić takie proste, puszyste i smakowite ciasto makowe na samych białkach. Ciasto możecie jak ja przełożyć dodatkowo po upieczeniu dżemem i polać polewą czekoladową.
Spis treści
Ciasto z makiem na białkach przepis krok po kroku
Jeśli macie w domu białka i nie wiecie co z nimi zrobić, to koniecznie upieczcie to ciasto z makiem na samych białkach.
Piegusek, czyli ciasto z makiem przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 24 cm.
Składniki
składniki na ciasto z makiem na białkach
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z makiem na białkach
- Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, gładką masę.1 szklanka cukru, 1 szklanka białek, 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem i stopniowo dodawaj do masy białkowej.1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodaj aromat i rozpuszczone, schłodzone masło.1 łyżeczka dowolnego aromatu, 125 g masła
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki i piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
- Ciasto możesz pokryć rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, albo lukrem i posypać kolorową posypką.
Prywatne
Makowe ciasto na białkach – uwagi
Przez to, że ostatnio robię dużo lodów, ciągle zbierają mi się niepotrzebne białka.
Ostatnio grzebiąc na kotlet tv znalazłam przepis na ciasto z makiem pieczone z białek :)
Uwielbiam makowce, więc ucieszyłam się, że „upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu” – pozbędę się zalegających w lodówce białek, a przy okazji objem się makowcem :)
Od razu też wypróbowałam jeden z moich ostatnich zakupów, silikonową formę do pieczenia ogromnej muffinki :)
Składa się ona z dwóch części (a w zasadzie, to nawet z trzech, ale jednej z nich nie wykorzystywałam). Piecze się oddzielnie górę i dół ciasta, a następnie łączy razem w jedną wielgachną babkę.
Ja do połączenia ciast użyłam domowej konfitury jagodowej, całość potem wysmarowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i obficie posypałam słodką posypką.
W oryginalnym przepisie ciasto z makiem jest pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów z makiem, a tych już się trochę nazbierało na blogu :)
Polecane przepisy na ciasta z makiem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Polecane przepisy
Zostaw komentarz