Pizza na zakwasie
Pierniczki 2015

 

Pierniczki brunkager z migdałami

pierniczki brunkager_5

Zapraszam Was dziś na pyszne i bardzo proste pierniczki 🙂

Mówię o duńskich pierniczkach brunkager.

Ciasteczka są bardzo aromatyczne dzięki korzennym przyprawom, skórce pomarańczowej i migdałom.

Do tego są bardzo proste i szybkie do przygotowania – gotowe ciasto należy uformować w rulon, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około godzinę – ja je po prostu wyniosłam na balkon.

Potem wystarczy je już tylko pokroić w plastry i upiec 🙂

Chyba prościej się już nie da zrobić pierniczków 😀

Spróbujcie koniecznie.

A jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na pierniczki, to na blogu jest przepis na tradycyjne pierniczki, albo na mięciutkie pierniczki lebkuchen 🙂

Jeśli nie wiecie jak udekorować swoje świąteczne ciastka, to zapraszam po przepis na lukier , albo na glazurę czekoladową.

pierniczki brunkager_3

pierniczki brunkager_2

pierniczki brunkager_6

Pierniczki brunkager
 
Autor:
Składniki
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 125 g miodu
  • 75 g migdałów (posiekanych)
  • 75 g posiekanej skórki pomarańczowej (moje dzieci jej nie lubią, więc dałam aromat pomarańczowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • pół łyżeczki imbiru
Wykonanie
  1. Masło, cukier i miód zagotuj, dodaj przyprawy, migdały i skórkę pomarańczową - wymieszaj.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.
  3. Zagnieć ciasto.
  4. Uformuj z niego wałek, owiń w folię spożywczą i schłódź - do momentu, aż masa da się kroić.
  5. Schłodzone ciasto pokrój a cienkie plasterki - o grubości maksymalnie pół centymetra.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 8-10 minut - aż będą rumiane.
  7. Ostudź.

Przepis pochodzi z nr 11/2015 Moich smaków życia.

Pizza na zakwasie
Pierniczki 2015

Related Post