Sernik chałwowy z czekoladą
Wyniki Konkursu Jesiennego

Pierniczki lebkuchen pachnące pomarańczą 🙂

U mnie Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść bez ciasteczka, a szczególnie bez pierniczków. Tradycyjnie przed świętami pieczemy całą naszą czwórką masę delikatnych i cienkich pierniczków idealnych do dekorowania, wieszania na choince i przede wszystkim do dzielenia się z innymi 🙂

Przepis na te pierniczki znajdziecie tutaj.

Oprócz pierniczków zawsze piekę jeszcze masę innych ciasteczek – moje ulubione orzechowe, migdałowe, zwykle maślane, czy też jabłkowo-żurawinowe.

W tym roku do grona moich ulubionych świątecznych ciasteczek dołączyły słynne lebkuchen 🙂

Lebkuchen są grube i miękkie, mocno miodowe i cytrusowe w smaku. Ich jedyną ozdobą jest gruba warstwa lukru (który dodatkowo zabezpiecza ciastka przed wysychaniem).

Ich przygotowanie jest bardzo szybkie, a ciasto nie wymaga dojrzewania. Nie trzeba też godzinami wykrawać foremkami ciasteczek – wystarczy utoczyć w dłoniach małe kulki i przed pieczeniem lekko je spłaszczyć łyżką lub dłonią 🙂

Podaję porcję na około 30 sztuk ciastek.

 

pierniczki lebkuchen

pierniczki lebkuchen4

pierniczki świąteczne

świąteczne pierniczki

 

Pierniczki lebkuchen
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 30
Składniki
ciastka:
  • 200 ml miodu naturalnego (około 280 g)
  • 85 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (w sumie 100 g)
lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody (u mnie to było 5-6 łyżek)
Wykonanie
ciastka:
  1. W rondelku podgrzej razem miód i masło - do czasu aż masło się rozpuści.
  2. Zamieszaj i odstaw do lekkiego wystudzenia.
  3. W dużej misce umieść wszystkie suche składniki.
  4. Dodaj masę miodowo-maślaną i zmiksuj mikserem.
  5. Dodaj skórki z pomarańczy i cytryny - wymieszaj.
  6. Schłódź masę (ja swoją wystawiłam na balkon, aby było szybciej :)).
  7. Namoczonymi w wodzie rękoma tocz kulki o wielkości orzecha włoskiego (nabierałam masę małą łyżeczką - czubatą porcję i wtedy toczyłam kulki).
  8. Układaj kulki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy między ciastkami.
  9. Spodem łyżki lub dłonią lekko spłaszcz każdą kulkę.
  10. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
  11. Zaraz po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, potem lekko stwardnieją.
lukier:
  1. Wsyp cukier puder do miseczki, dodaj 2-3 łyżki gorącej wody i zamieszaj.
  2. Jeśli masa jest bardzo gęsta, to dodaj jeszcze trochę wody.
  3. Wierzch każdego ciastka zanurz w lukrze i odłóż do wyschnięcia.
  4. Możesz też posypać wierzch lukru odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczowej.

 

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Korzenne przysmaki

Sernik chałwowy z czekoladą
Wyniki Konkursu Jesiennego

Related Post