Zaktualizowany: 2023 3 październikaOpublikowano: 2016 3 grudnia
czekoladowe pierniczki

Przepis na miękkie pierniczki jak alpejskie

Zawsze na święta Bożego Narodzenia piekę sporo pierniczków, nie ważne ile ich zrobię, zawsze wszystkie znikają i jeśli ich nie schowam, to nawet czasami do świąt nie wytrzymają. W tym roku zrobiłam nam pierniczki nadziewane masą marcepanową i na koniec oblana czekoladą. To takie domowe pierniczki alpejskie i powiem Wam, że wyszły doskonałe. Koniecznie sprawdźcie jak zrobić alpejskie pierniczki z mojego przepisu.

pierniczki świąteczne

Pierniczki nadziewane przepis krok po kroku

Jeśli lubisz miękkie pierniczki oblane czekoladą i z nadzieniem w środku, to konieczni upiecz takie z mojego przepisu.

czekoladowe pierniczki

Pierniczki nadziewane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na nadziewane pierniczki w stylu alpejskim.
5 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
14 days
Czas całkowity 14 days 45 minut
Danie Deser
Składniki

składniki na pierniki nadziewane

składniki na polewę czekoladową do pierniczków

Instrukcja
 

Jak zrobić nadziewana pierniczki alpejskie

  • Masło, miód i cukier umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia składników, a następnie wystudź.
    170 g miodu, 100 g cukru, 80 g masła
  • Sodę wymieszaj z mlekiem.
    1 łyżeczka sody, 40 ml mleka
  • Mąkę zmieszaj z przyprawą do piernika i solą.
    330 g mąki pszennej, 25 g przyprawy do piernika, szczypta soli
  • Do masy miodowej dodaj roztrzepane jajko, mąkę i sodę z mlekiem, zmiksuj – końcówką hakiem, albo świderkami.
    1 jajko
  • Przełóż ciasto do szklanej miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki albo do innego zimnego miejsca i przechowaj przez przynajmniej 2 tygodnie.
  • Ciasto wyjmij około tydzień – minimum 4 dni przed świętami.
  • Ciasto rozwałkuj cienko, okrągłą foremką wytnij koła.
  • Na co drugim kole, na środku, ułóż trochę nadzienia – marcepanu albo powideł.
    około 300 g powideł śliwkowych
  • Przykryj drugim kołem i dokładnie zlep.
  • Mniejszą foremką kształtową – np. gwiazdką lub serduszkiem, wykrój ciastko, tak aby nadzienie zostało na środku.
  • Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj między nimi odstęp, bo trochę urosną.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 10-15 minut – aż będą lekko zrumienione.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści, a masa będzie gładka.
    100-150 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady
  • Maczaj pierniczki w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia, aby zastygły.
Notatki
Jeśli masz mało czasu, to ciasto schłodź chociaż przez noc w lodówce i następnego dnia przygotuj ciasteczka.
Prywatne
Słowa kluczowe pierniczki w czekoladzie, pierniczki z nadzieniem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pierniczki z nadzieniem

Alpejskie pierniczki nadziewane – uwagi

Przy okazji przygotowywania piernika staropolskiego zrobiłam trochę pierniczków nadziewanych.

Użyłam do nich tego samego ciasta na piernik długo dojrzewający – to zapewniło pierniczkom dużą puszystość i niepowtarzalny smak :)

Jeśli robicie sobie taki piernik staropolski, to zróbcie od razu trochę ciasta więcej i upieczcie te pierniczki nadziewane.

Ja do swoich włożyłam marcepan (można go np. kupić w Lidlu), możecie też użyć powidła śliwkowe.

Koniecznie też oblejcie potem ciasteczka czekoladą – będziecie mieć pierniczki jak ze sklepu, tylko o niebo smaczniejsze :D

Pierniczki możecie zrobić sobie w różnych kształtach – ja najpierw wycięłam kółka, na środek co drugiego nałożyłam nadzienie, przykryłam drugim kółkiem i skleiłam.

Potem mniejszą foremką gwiazdką wycięłam ciastka. Odcięte ciasto ponownie zagniotłam i wycięłam koła – i tak w kółko.

Tym sposobem z podanej porcji otrzymałam ponad 30 puszystych, nadzianych, aromatycznych pierniczków :D

Jeśli nie macie czasu na piernik długo dojrzewający, to skorzystajcie z mojego przepisu na tradycyjne pierniczki (im wystarczy leżakowanie w lodówce przez noc), albo z przepisu Kingi Paruzel – je można piec od razu, ale zaraz po upieczeniu robią się dość twarde i potrzebują potem więcej czasu na zmięknięcie.

świąteczne pierniczki
pierniczki świąteczne
pierniczki z nadzieniem
pierniczki nadziewane
pierniczki na boże narodzenie

Polecane przepisy na pierniczki na święta

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne pierniczki do upieczenia na święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem