Reklama


Pierniczki nadziewane

Pierniczki nadziewane marcepanem

czekoladowe pierniczki

 

Przy okazji przygotowywania piernika staropolskiego zrobiłam trochę pierniczków nadziewanych.

Użyłam do nich tego samego ciasta na piernik długo dojrzewający – to zapewniło pierniczkom dużą puszystość i niepowtarzalny smak 🙂

Jeśli robicie sobie taki piernik staropolski, to zróbcie od razu trochę ciasta więcej i upieczcie te pierniczki nadziewane.

Ja do swoich włożyłam marcepan (można go np. kupić w Lidlu), możecie też użyć powidła śliwkowe.

Koniecznie też oblejcie potem ciasteczka czekoladą – będziecie mieć pierniczki jak ze sklepu, tylko o niebo smaczniejsze 😀

Pierniczki możecie zrobić sobie w różnych kształtach – ja najpierw wycięłam kółka, na środek co drugiego nałożyłam nadzienie, przykryłam drugim kółkiem i skleiłam.

Potem mniejszą foremką gwiazdką wycięłam ciastka. Odcięte ciasto ponownie zagniotłam i wycięłam koła – i tak w kółko.

Tym sposobem z podanej porcji otrzymałam ponad 30 puszystych, nadzianych, aromatycznych pierniczków 😀

Jeśli nie macie czasu na piernik długo dojrzewający, to skorzystajcie z mojego przepisu na tradycyjne pierniczki (im wystarczy leżakowanie w lodówce przez noc), albo z przepisu Kingi Paruzel – je można piec od razu, ale zaraz po upieczeniu robią się dość twarde i potrzebują potem więcej czasu na zmięknięcie.

świąteczne pierniczki

 

pierniczki świąteczne

 

pierniczki świąteczne

 

pierniczki z nadzieniem

 

pierniczki z nadzieniem

 

pierniczki nadziewane

 

Pierniczki nadziewane
 
Autor:
Składniki
piernik:
  • 170 g miodu
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 330 g mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 ml mleka
  • szczypta soli
  • 25 g przyprawy do piernika (jeśli używacie domową, to dajcie mniej, bo jest bardziej aromatyczna)
  • około 300 g powideł śliwkowych
polewa:
  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100-150 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Masło, miód i cukier umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia składników, a następnie wystudź.
  2. Sodę wymieszaj z mlekiem.
  3. Mąkę zmieszaj z przyprawą do piernika.
  4. Do masy miodowej dodaj roztrzepane jajko, mąkę i sodę z mlekiem, zmiksuj - końcówką hakiem, albo świderkami.
  5. Przełóż ciasto do szklanek miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki albo do innego zimnego miejsca i przechowaj przez przynajmniej 2 tygodnie.
  6. Ciasto wyjmij około tydzień - minimum 4 dni przed świętami.
  7. Ciasto rozwałkuj cienko, okrągłą foremką wytnij koła.
  8. Na co drugim kole, na środku, ułóż trochę nadzienia - marcepanu albo powideł.
  9. Przykryj drugim kołem i dokładnie zlep.
  10. Mniejszą foremką kształtową - np. gwiazdką lub serduszkiem, wykrój ciastko, tak aby nadzienie zostało na środku.
  11. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj między nimi odstęp, bo trochę urosną.
  12. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10-15 minut - aż będą lekko zrumienione.
  13. Po upieczeniu ostudź.
  14. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści, a masa będzie gładka.
  15. Maczaj pierniczki w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia, aby zastygły.

 

 

pierniczki na boże narodzenie

Related Post

Reklama

  • gin

    Też mam zamiar właśnie w tym roku zrobić pierniczki z ciasta na piernik staropolski 🙂
    Piękne zdjęcia 🙂

    • Bardzo fajnie wychodzą te pierniczki 🙂 i dziękuję za miłe słowa 🙂 pozdrawiam, Beata

  • MY ze wszystkich pierników najbardziej kochamy te nadziewane oblane ciemną czekoladą <3 Ale nigdy nie mamy czasu ich zrobić xD Marzą nam się takie domowe jak Twoje 😛

    • Musicie wygospodarować trochę czasu i je w końcu zrobić 🙂

%d bloggers like this: