Pierniczki na Boże Narodzenie
Przepis na najlepsze pierniczki na Boże Narodzenie
Jeśli szukacie przepisu na idealne pierniczki na Boże Narodzenie – takie pierniczki, które nie są twarde i które możecie jeść od razu po upieczeniu, to ja mam dla was idealny przepis! Takie pierniczki piekę co roku i jestem im wierna już od lat. Wystarczy ciasto na pierniczki schłodzić porządnie (przynajmniej przez noc), a następnego dnia cienko rozwałkować i upiec pyszne pierniki. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić pierniczki do razu do jedzenia.
Spis treści
Pierniczki na Boże Narodzenie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne pierniki, które od razu nadają się do jedzenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pierniczki przepis z filmem
Składniki
składniki na pierniczki:
- 250 g cukru (drobnego (1 i 1/4 szklanki) )
- 250 g miodu (płynnego (2/3 szklanki) )
- 100 ml kawy (mocnej (jeśli używasz kawę mieloną, to zlej ją tak, aby nie dodawać fusów))
- 300 g masła ((1,5 kostki) )
- 800 g mąki pszennej ((5 szklanek) )
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- skórka starta z pomarańczy ((opcjonalnie))
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (dobrej jakości – bez mąki – około 20 g)
składniki na lukier królewski do pierniczków
- 2 białka ( z dużych jajek)
- 3 szklanki cukru pudru (- około 450 g)
- 1-2 łyżki sok z cytryny
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na pierniczki
- Cukier, miód, kawę i masło rozpuść na małym ogniu, a następnie lekko ostudź.250 g cukru, 250 g miodu, 300 g masła, 100 ml kawy
- Dodaj na zmianę przesianą mąkę, z przyprawą i skórką pomarańczową, w między czasie dodaj sodę rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody.800 g mąki pszennej, skórka starta z pomarańczy, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżka sody oczyszczonej
- Zagnieć ciasto, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw przynajmniej na jedną noc do lodówki, lub wystaw (odpowiednio zabezpieczone) na balkon.
- Ciasto po schłodzeniu jest mocno twarde, więc warto je lekko ogrzać przed wałkowaniem. Możecie też je po kawałku lekko zagnieść, aby stało się bardziej plastyczne.
- Odcinaj po kawałku ciasto i je wałkuj na płaski placek – ja lubię cieńsze ciasteczka, więc wałkujemy je na placki o około 2-3 mm grubości.
- Wytnij foremkami ciasteczka, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) do momentu aż będą rumiane (moje cienkie ciasteczka piekłam po około 7 minut, jeśli lubisz grubsze, to wydłuż czas pieczenia).
- Ciasteczka w trakcie pieczenia trochę rosną, więc nie układaj ich zbyt ciasno.
- Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, więc ściągaj je delikatnie. W tym momencie możesz w nich zrobić patyczkiem do szaszłyków dziurki, jeśli chcesz je powiesić :) Ciasteczka stwardnieją, gdy lekko ostygną.
- Przestudzone ciastka możesz udekorować lukrem.
Jak zrobić lukier na pierniczki
- Ubij białka lekko, stopniowo dodawaj cukier puder, a na koniec sok z cytryny.2 białka, 3 szklanki cukru pudru, 1-2 łyżki sok z cytryny
- Lukier możesz podzielić na części i każdą zabarwić barwnikiem spożywczym :)
Film
Prywatne
Idealne pierniczki bożonarodzeniowe – uwagi
Nadszedł czas na pierniczki na Boże Narodzenie :)
Moje ciasto w tym roku stało tylko dwa tygodnie, bo za późno sobie o tym przypomniałam, ale ciasteczka jak zwykle wyszły rewelacyjne.
Dzieciaki to je prawie na gorąco z piekarnika wyjadały :)
Ciasto na pierniczki najlepiej przygotować przynajmniej dobę wcześniej, aby postało przez noc w lodówce, albo na balkonie.
Ja go zwykle przygotowuję wcześniej – trochę po Święcie Zamarłych i trzymam do połowy grudnia, kiedy je pieczemy.
Jak zrobić ciasto na pierniczki – wskazówki
Przygotowanie ciasta piernikowego nie jest trudne.
Wszystko fajnie zobaczycie na filmie zamieszczonym pod przepisem.
Ale mówić w skrócie – najpierw rozpuszczamy cukier, z miodem, masłem i zaparzoną kawą (możecie też użyć kawę inkę), a potem dodajemy suche składniki.
Gotowe ciasto musimy teraz chować do lodówki, aby się schłodziło i zgęstniało – zaraz po przygotowaniu jest zbyt miękkie, aby robić pierniczki.
Potem takie schłodzone ciasto wyjmujecie z lodówki, odrywacie kawałek a resztę znowu chowacie.
Ciasto na pierniczki trzeba cienko rozwałkować – jest bardzo elastyczne, więc nie jest to trudne. Cienkie rozwałkowanie sprawia, że ciasteczka piernikowe są chrupiące i idealne od razu do jedzenia.
Pierniczki nie są twarde, że zęby można sobie połamać 🤣🤣
Ciasta jest dużo, więc z podanej porcji otrzymacie całą masę ciasteczek :)
Chociaż moje dzieci nie mają problemu ze zjedzeniem ich wszystkich do świąt :)
A jeśli interesują Was inne przepisy na pierniczki, to koniecznie sprawdźcie pierniczki brunkager (mój osobisty „number 1” :D), pachnące cytrynowo pierniczki lebkuchen, albo szybkie pierniczki bez leżakowania.
A tu pierwsze zdjęcia moich pierniczków :)
Życzę udanej zabawy przy pieczeniu pierniczków i oczywiście smacznego :)
Przepis pochodzi z emitowanego kiedyś programu „Między kuchnią a salonem”.
Polecane przepisy na ciastka pierniczki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisu na pyszne pierniczki. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
13 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Zrobiłam wszystko jak w przepisie, a i tak te pierniki nie wyszły. Dziękuję za zmarnowane produkty i czas.
Ja je robię co roku od 15 lat i jeszcze nigdy mi nie wyszły. Jak odmierzałaś składniki i ile schładzałaś ciasto?
Ile mniej więcej wychodzi pierniczków takich jak robisz z tych proporcji . Z góry dziękuję za odp.
O matko, bardzo dużo, nigdy ich nawet nie policzyłam. Tak z 9-10 blach
Szczerze? To najpyszniejsze pierniczki jakie jadłam. Idealnie wyważony smak :) ❤
No przecież mówiłam, że są najlepsze na świecie :) Bardzo się cieszę Majka, że i tobie zasmakowały :)
Beatko, ile domowej przyprawy do piernika dodajesz?
Tak około 20g żeby były aromatyczne
[…] Taka glazura idealnie nadaje się na świąteczne pierniczki […]
[…] Zapraszam Was dziś na pyszne i bardzo proste pierniczki […]
[…] tym roku ciasto na pierniczki przygotowałam już listopadzie (aby sobie podejrzewało), ale z ich upieczeniem, to mi już czasu […]
[…] na te pierniczki znajdziecie […]
[…] RSS ← Pierniczki […]