Zaktualizowany: 2023 18 październikaOpublikowano: 2012 12 grudnia
ciasteczka pierniczki

Przepis na najlepsze pierniczki na Boże Narodzenie

Jeśli szukacie przepisu na idealne pierniczki na Boże Narodzenie – takie pierniczki, które nie są twarde i które możecie jeść od razu po upieczeniu, to ja mam dla was idealny przepis! Takie pierniczki piekę co roku i jestem im wierna już od lat. Wystarczy ciasto na pierniczki schłodzić porządnie (przynajmniej przez noc), a następnego dnia cienko rozwałkować i upiec pyszne pierniki. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić pierniczki do razu do jedzenia.

pierniczki

Pierniczki na Boże Narodzenie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne pierniki, które od razu nadają się do jedzenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasteczka pierniczki

Pierniczki przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjne chrupiące i od razu idealne do jedzenia pierniczki na Boże Narodzenie.
4.27 z 23 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
1 day
Czas całkowity 1 day 45 minut
Porcje 1.5 kg
Składniki

składniki na pierniczki:

  • 250 g cukru (drobnego (1 i 1/4 szklanki) )
  • 250 g miodu (płynnego (2/3 szklanki) )
  • 100 ml kawy (mocnej (jeśli używasz kawę mieloną, to zlej ją tak, aby nie dodawać fusów))
  • 300 g masła ((1,5 kostki) )
  • 800 g mąki pszennej ((5 szklanek) )
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • skórka starta z pomarańczy ((opcjonalnie))
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (dobrej jakości – bez mąki – około 20 g)

składniki na lukier królewski do pierniczków

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto na pierniczki

  • Cukier, miód, kawę i masło rozpuść na małym ogniu, a następnie lekko ostudź.
    250 g cukru, 250 g miodu, 300 g masła, 100 ml kawy
  • Dodaj na zmianę przesianą mąkę, z przyprawą i skórką pomarańczową, w między czasie dodaj sodę rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody.
    800 g mąki pszennej, skórka starta z pomarańczy, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżka sody oczyszczonej
  • Zagnieć ciasto, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw przynajmniej na jedną noc do lodówki, lub wystaw (odpowiednio zabezpieczone) na balkon.
  • Ciasto po schłodzeniu jest mocno twarde, więc warto je lekko ogrzać przed wałkowaniem. Możecie też je po kawałku lekko zagnieść, aby stało się bardziej plastyczne.
  • Odcinaj po kawałku ciasto i je wałkuj na płaski placek – ja lubię cieńsze ciasteczka, więc wałkujemy je na placki o około 2-3 mm grubości.
  • Wytnij foremkami ciasteczka, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) do momentu aż będą rumiane (moje cienkie ciasteczka piekłam po około 7 minut, jeśli lubisz grubsze, to wydłuż czas pieczenia).
  • Ciasteczka w trakcie pieczenia trochę rosną, więc nie układaj ich zbyt ciasno.
  • Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, więc ściągaj je delikatnie. W tym momencie możesz w nich zrobić patyczkiem do szaszłyków dziurki, jeśli chcesz je powiesić :) Ciasteczka stwardnieją, gdy lekko ostygną.
  • Przestudzone ciastka możesz udekorować lukrem.

Jak zrobić lukier na pierniczki

  • Ubij białka lekko, stopniowo dodawaj cukier puder, a na koniec sok z cytryny.
    2 białka, 3 szklanki cukru pudru, 1-2 łyżki sok z cytryny
  • Lukier możesz podzielić na części i każdą zabarwić barwnikiem spożywczym :)
Film
Prywatne
Słowa kluczowe lukrowane pierniki, pierniczki z lukrem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Idealne pierniczki bożonarodzeniowe – uwagi

Nadszedł czas na pierniczki na Boże Narodzenie :)

Moje ciasto w tym roku stało tylko dwa tygodnie, bo za późno sobie o tym przypomniałam, ale ciasteczka jak zwykle wyszły rewelacyjne.

Dzieciaki to je prawie na gorąco z piekarnika wyjadały :)

Ciasto na pierniczki najlepiej przygotować przynajmniej dobę wcześniej, aby postało przez noc w lodówce, albo na balkonie.

Ja go zwykle przygotowuję wcześniej – trochę po Święcie Zamarłych i trzymam do połowy grudnia, kiedy je pieczemy.

pierniczki na boże narodzenie

Jak zrobić ciasto na pierniczki – wskazówki

Przygotowanie ciasta piernikowego nie jest trudne.

Wszystko fajnie zobaczycie na filmie zamieszczonym pod przepisem.

Ale mówić w skrócie – najpierw rozpuszczamy cukier, z miodem, masłem i zaparzoną kawą (możecie też użyć kawę inkę), a potem dodajemy suche składniki.

Gotowe ciasto musimy teraz chować do lodówki, aby się schłodziło i zgęstniało – zaraz po przygotowaniu jest zbyt miękkie, aby robić pierniczki.

Potem takie schłodzone ciasto wyjmujecie z lodówki, odrywacie kawałek a resztę znowu chowacie.

Ciasto na pierniczki trzeba cienko rozwałkować – jest bardzo elastyczne, więc nie jest to trudne. Cienkie rozwałkowanie sprawia, że ciasteczka piernikowe są chrupiące i idealne od razu do jedzenia.

Pierniczki nie są twarde, że zęby można sobie połamać 🤣🤣

Ciasta jest dużo, więc z podanej porcji otrzymacie całą masę ciasteczek :)

Chociaż moje dzieci nie mają problemu ze zjedzeniem ich wszystkich do świąt :)

A jeśli interesują Was inne przepisy na pierniczki, to koniecznie sprawdźcie pierniczki brunkager (mój osobisty „number 1” :D), pachnące cytrynowo pierniczki lebkuchen, albo szybkie pierniczki bez leżakowania.

pierniczki świąteczne

A tu pierwsze zdjęcia moich pierniczków :)

pierniczki1
pierniczki2
pierniczki świąteczne
pierniczki5

Życzę udanej zabawy przy pieczeniu pierniczków i oczywiście smacznego :)

Przepis pochodzi z emitowanego kiedyś programu „Między  kuchnią a salonem”.

Polecane przepisy na ciastka pierniczki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisu na pyszne pierniczki. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem