Czekoladowy tort Piesek
Nocne placuszki

Piernik staropolski

ciasto piernik

 

Pewnie się zdziwicie, gdy Wam powiem, że pierwszy raz w życiu robiłam piernik staropolski.

W moim rodzinnym domu rzadko pojawiał się jakikolwiek piernik na Boże Narodzenia – u nas zawsze były  makowce i serniki 🙂

Dlatego też pewnie nigdy mnie nie ciągnęło w stronę takich tradycyjnych pierników – wyżywałam się pierniczkach i to mi wystarczało.

Jednak w tym roku postanowiłam sprawdzić, o co tyle zamieszania i czy faktycznie taki piernik staropolski powinien się pojawić na moim świątecznym stole w towarzystwie innych ciast.

Żeby mieć pewność, że wszystko wyjdzie ok, skorzystałam ze sprawdzonego przepisu z Moich Wypieków, zrobiłam go jednak z 1/3 porcji – tak aby otrzymać jeden piernik, a nie trzy (na testy jeden w zupełności wystarczy ;)).

Ciasto przygotowałam i wrzuciłam do lodówki.

Przyznaję, że ciacho nie leżakowało 6 tygodni – tylko minimalne 2 tygodnie – wszystko po, aby jeszcze przed świętami podzielić się swoimi przemyśleniami i ewentualnie zachęcić Was do samodzielnego upieczenia takiego piernika 🙂

A na prawdę warto!

Jeśli lubicie pierniki, pierniczki, te świąteczne korzenne przyprawy, to koniecznie przygotujcie to ciasto. Nie jest ono ani trudne, ani skomplikowane, a jedyne co potrzebuje, to właśnie czas.

Jeśli teraz przygotujcie ciasto, to jeszcze spokojnie zdążycie do świąt – minimalnie potrzebujecie na dojrzewanie ciasta i potem na jego namiękanie po upieczeniu dwa tygodnie i jakieś 3-4 dni. To taki dead line 😉

Do przygotowania ciasta polecam samodzielne przygotowanie przyprawy do piernika z mojego przepisu – piernik będzie jeszcze pyszniejszy 🙂

piernik staropolski

 

piernik na świąta

 

piernik staropolski

 

piernik z powidłami

 

piernik staropolski

 

Piernik staropolski
 
Autor:
Składniki
piernik:
  • 170 g miodu
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 330 g mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 ml mleka
  • szczypta soli
  • 25 g przyprawy do piernika (jeśli używacie domową, to dajcie mniej, bo jest bardziej aromatyczna)
  • około 300 g powideł śliwkowych
polewa:
  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100-150 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Masło, miód i cukier umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia składników, a następnie wystudź.
  2. Sodę wymieszaj z mlekiem.
  3. Mąkę zmieszaj z przyprawą do piernika.
  4. Do masy miodowej dodaj roztrzepane jajko, mąkę i sodę z mlekiem, zmiksuj - końcówką hakiem, albo świderkami.
  5. Przełóż ciasto do szklanek miseczki, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki albo do innego zimnego miejsca i przechowaj przez przynajmniej 2 tygodnie.
  6. Ciasto wyjmij około tydzień - minimum 4 dni przed świętami.
  7. Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i podsypując mąką rozwałkuj je na prostokąt o wielkości około 39/26 cm.
  8. Foremkę o wielkości 39/36 wyłóż papierem do pieczenia (wystarczy dno), połóż ciasto i wyrównaj.
  9. Piecz w 170 stopniach przez około 15 - 20 minut - ciasto bardzo wyrośnie w trakcie.
  10. Gotowe ciasto ostudź, a następnie podziel je na trzy równe części (tnij wzdłuż dłuższego boku).
  11. Posmaruj jedną część ciasta połową powideł, przykryj drugim kawałkiem, znowu posmaruj powidłami i przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.
  12. Owiń ciasto w papier do pieczenia, ułóż na deseczce, przyciśnij z wierzchu inną ciężką deseczką albo grubą książką i odstaw na kilka dni do zmięknięcia.
  13. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa będzie jednolita.
  14. Odwiń piernik z papieru, ustaw go na kratce (może być taka z piekarnika, a pod kratkę wstaw blaszkę, albo połóż papier do pieczenia.
  15. Polej piernik rozpuszczoną czekoladą, tak aby spłynęła ona również na boki ciasta.
  16. Zostaw tak do zastygnięcia polewy.
  17. Na koniec udekoruj wg uznania 🙂

 

Czekoladowy tort Piesek
Nocne placuszki

Related Post