Tort urodzinowy Garbi 🙂
Pączki orzechowe

Na nasz wyjazd na narty upiekłam na blaszkę lekkiego, wilgotnego piernika.

Piernik swoją wilgotność zawdzięczał dużej ilości jabłek, a dodatek orzechów wprowadził „element chrupkości” 🙂

Ciasto jest aromatyczne dzięki przyprawie do piernika i świetnie nadaje się do herbaty, albo popołudniowej kawy.

Duża ilość polewy z czekolady dodatkowo dopieszcza kubki smakowe 🙂

Przepis jest troszkę podobny do mojego wcześniejszego przepisu na ciasto Kryzysek.

Z tej porcji otrzymacie sporą blaszkę ciacha – ja piekłam go w foremce 26/31 cm.

piernik

pierniczki

piernik z jabłkami_5

piernik z jabłkami_7

Piernik z jabłkami i orzechami
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
  • 3 duże jajka (rozmiar L)
  • pół szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • ¼ szklanki mleka
  • 4 duże jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50 g (duża garść) posiekanych orzechów włoskich
polewa:
  • 2 czekolady (może być jedna mleczna, jedna gorzka)
  • 200 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i pokrój w kostkę, posyp cynamonem i wymieszaj.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  3. Zmieszaj mąkę z sodą (proszkiem do pieczenia), kakao, przyprawą do piernika i kawą.
  4. Dodaj mąkę do jajek na zmianę z olejem i mlekiem (masa będzie gęsta).
  5. Dodaj jabłka i orzechy i wymieszaj łyżką.
  6. Przełóż masę do przygotowanej foremki.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  8. Ciasto po upieczeniu przestudź.
  9. Pogrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj aż czekolada się rozpuści.
  10. Przestudź lekko, aby czekolada lekko zgęstniała, a potem polej czekoladą wierzch ciasta.
Notatki
Przepis na foremkę 26/31 cm.

 

Tort urodzinowy Garbi 🙂
Pączki orzechowe

Related Post