Piernikowe placki śniadaniowe
Orzechowa granola

 

Co powiecie na Eton Mess w wersji bożonarodzeniowej?

Ja mówię – to jest pyszne 🙂

Zwykłe beziki zastępujemy bezikami piernikowymi, do śmietany kremówki dodajemy żurawiny i w zasadzie świąteczny deser gotowy 🙂

Prosto i bardzo smacznie.

Beziki możecie upiec wcześniej i wtedy w święta będziecie mieli mniej bałaganu w kuchni 😉

Podaję tutaj porcję na bezy z jednego białka – akurat tyle, aby wystarczyło na cztery porcje deseru, ale możecie przygotować podwójną porcję, bo same bezy są tak kuszące, że będziecie je podjadać (moje dzieciaki zjadły od razu po 4).

 

piernikowo-żurawinowe eton mess3

piernikowo-żurawinowe eton mess1

piernikowo-żurawinowe eton mess6

 

Piernikowo-żurawinowy świąteczny bałagan 🙂
 
Autor:
Ilość: 4
Składniki
piernikowe bezy:
  • 1 białko
  • 3 łyżeczki cukru kryształu
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
krem:
  • 500 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 50 g posiekanej drobno lub zmiksowanej suszonej żurawiny
  • ewentualnie 2-3 łyżki konfitury z żurawiny
Wykonanie
bezy:
  1. Białko zmiksuj aż będzie sztywne.
  2. Dodaj cukier i miksuj aż białko będzie białe i lśniące, a cukier się zupełnie rozpuści (nie będzie czuć kryształków cukru).
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika i delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Przełóż masę do woreczka, odetnij róg i wyciśnij na papier do pieczenia malutkie bezy.
  5. Piecz bezy w 100 stopniach (piekłam na termoobiegu) przez godzinę.
  6. Po godzinie wyłącz piekarniki i pozostaw w nim bezy aż do wystudzenia.
  7. Bezy możesz przechowywać w szczelnym pojemniczków nawet kilka miesięcy 🙂
krem:
  1. Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.
  2. Dodaj połowę posiekanej suszonej żurawiny i wymieszaj (możesz też dodać konfiturę z żurawiny - nada ona kolor śmietanie).
  3. Na dno pucharka pokrusz po 2-3 beziki, nałóż trochę kremu, połóż drugą warstwę bezików i przykryj warstwą kremu.
  4. Wierzch deseru udekoruj pozostałą częścią posiekanej żurawiny.
  5. Deser podaj od razu lub przechowaj w lodówce - jeśli będzie długo stał w lodówce, to bezy namiękną od kremu.

 

Przepis własny.

Korzenne przysmaki

Piernikowe placki śniadaniowe
Orzechowa granola

Related Post