Przepis na pierogi z ziemniakami

Zaktualizowany: 2023 3 października
pierogi z ziemniakami

Przepis na postne pierogi z ziemniakami babci Halinki

Dziś mam dla Was przepis idealny na Wigilię (ale nie tylko), zapraszam na postne pierogi z ziemniakami i cebulką z przepisu nieżyjącej już babci mojego męża. Te pierogi to już rodzinna tradycja i co roku robimy ich przed świętami w setkach. Zarówno my jak i siostra mojego męża. Super, że babcine pierogi są dalej robione i zajadane ze smakiem na święta. Wam również polecam je gorąco, bo są przepyszne. Spróbujcie koniecznie!

pierogi postne

Pierogi z ziemniakami i cebulą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne odsmażane pierogi i szukasz przepisu na pierogi idealne na Wigilię, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

pierogi z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami babci przepis

Wypieki Beaty
Przepyszne wigilijne pierogi z cieniutkiego ciasta nadzianego farszem z ziemniaków i cebuli.
4.35 z 20 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Danie Obiad
Porcje 35
Składniki

składniki na ciasto na pierogi:

  • 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
  • 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 120 ml wody (ciepłej )

składniki na farsz do pierogów:

  • 500 g ziemniaków (ugotowanych)
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (/jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki masła
  • sól (do smaku)
  • czarny pieprz (do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić farsz ziemniaczany do pierogów

  • Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni, dopraw solą i czarnym pieprzem – przestudź.
    2 średnie cebule
  • Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, albo bardzo dokładnie rozbij tłuczkiem.
    500 g ziemniaków
  • Dodaj do nich śmietanę(jogurt) oraz masło i razem wymieszaj, dodaj cebulę, sól i czarny pieprz – dokładnie wymieszaj i dopraw jeśli farsz tego potrzebuje (farsz może być lekko za słony, bo ciasto jest mało solone, nie zapomnij dodać dużo czarnego pieprzu :)).
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany, sól, czarny pieprz, 2 łyżki masła

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi

  • Z mąki, jajka, oleju, soli i części wody zacznij wyrabiać ciasto (my to robimy mikserem z końcówką hakiem).
    250 g mąki pszennej, 1 jajko, 1-2 łyżki oleju, 0,5 łyżeczki soli, 120 ml wody
  • Dodawaj stopniowo pozostałą wodę – ciasto ma być gęste, ale elastyczne.

Pierogi z ziemniakami – lepienie

  • Blat posyp mąką, oderwij część ciasta i rozwałkuj na cienki placek – w razie konieczności podsypuj odrobiną mąki.
  • Szklanką wycinaj koła, możesz je dodatkowo lekko rozciągnąć w palcach, aby ciasto było cieńsze.
  • Nakładaj na środek ciasta czubatą łyżeczkę farszu ziemniaczanego i złóż ciasto w pierożek i dokładnie sklej brzegi.
  • Gotuj pierogi w osolonej wodzie z dodaną odrobiną oleju – pierogi gotuj przez około 7-10 minut od wypłynięcia.
  • Aby pierogi po ugotowaniu się nie sklejały możesz je przelać odrobiną oleju.
  • Pierogi podawaj od razu ze skwarkami albo podsmażoną cebulką, albo potem odsmażone (moje ulubione).
Prywatne
Słowa kluczowe pierogi na wigilię, postne pierogi
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pierogi z ziemniakami

Pierogi z farszem ziemniaczanym – uwagi

Te pierogi z ziemniakami poznałam, gdy zaczęłam spotykać się z moim mężem.

Jego babcia Halinka – mimo podeszłego już wieku i zaawansowanej cukrzycy – na każde święta robiła całą masę pierogów z ziemniakami. A w święta spotykała się u niej cała rodzina mojego męża – ciocie, wujkowie, kuzyni, więc na prawdę miał kto jeść te wigilijne pierogi :)

Dla mnie to była zupełna nowość – ja wychowana na pierogach z kapustą i grzybami dostałam pierogi z ziemniakami – i od razu mi się w głowie zaświeciło ŻE CO? Z ziemniakami?

Powiem krótko – po pierwszym spróbowaniu pokochałam je i teraz, gdy babci już nie ma z nami, robimy je przynajmniej raz w roku na Boże Narodzenie – i też w dużych ilościach :)

Część zawozimy Wigilię do naszych rodzin, a resztę mrozimy i zjadamy po trochu w ciągu roku.

Do tego przekazaliśmy te pierogi naszym znajomym i od kilku lat robimy Akcję Pierogi i całą grupą przygotowujemy ogromne ilości pierogów – tych z ziemniakami, z kapustą i grzybami i ruskich :)

Skąd się wzięły te ziemniaki w pierogach, to nie wiem.

Mogę jedynie przypuszczać, że to może był sposób radzenia sobie z biedą i brakiem artykułów w sklepach – mąka na pierogi, woda, ziemniaki i cebula zawsze się jakoś znalazła.

pierogi na boże narodzenie

Jak zrobić pierogi z ziemniakami – wskazówki

Podstawą jest tu dobre, elastyczne ciasto na pierogi.

Przepis z którego korzystamy testowany był na wszelkie możliwe sposoby i zawsze wychodzi rewelacyjne.

Ziemniaki do farszu najlepiej przygotować wcześniej.

Trzeba je ugotować, a następnie porządnie ubić ze śmietaną i masłem. Potem dodajemy do nich duuużo podsmażonej cebulki i doprawiamy solą i pieprzem. 

Ten farsz ziemniaczany musi mieć duuuużo czarnego pieprzu – tyle, żeby w język szczypało – ja jak sama robię farsz, to potem słyszę – za mało pieprzu :)

Pierogi z ziemniakami i cebulką gotujemy w osolonej wodzie, a przed podaniem podsmażamy na patelni – takie podsmażane pierogi są najlepsze!

Jeśli jeszcze nie jedliście pierogów z ziemniakami, to czas najwyższy to naprawić – na Wigilię będą idealne :) szczególnie takie odsmażone – po prostu są najlepsze na świecie.

Ps. Na Wigilię polecam również pyszne i proste paszteciki z pieczarkami – będą idealne do barszczyku :D

pierogi na święta
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.35 z 20 ocen
Postaw mi kawę
postne pierogi
pierogi z ziemniakami

Polecane przepisy na przekąski na Wigilię

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na dania idealne na Wigilię i Boże Narodzenie. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 17 grudnia

Podziel się przepisem

19 komentarzy

  1. c08f4c4efa41e05641a392440b2ba100?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2024 2 stycznia w 11:35- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Pyszne pierogi, chciałabym wiedzieć ile pierogów wychodzi z podanych składników, bo został mi farsz, pewnie za mało go dawałam.Kolejnym razem muszę posmakować te pierogi tak jak jest podane w przepisie z odpowiednią ilością farszu.
    Te pierogi to przebój kulinarny w naszej rodzinie.
    dziękuję, pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2024 2 stycznia w 11:38- Odpowiedz

      My do nich dajemy dużo farszu, bo ładnie się układa i nie wycieka. Dlatego zwykle nasze pierogi to grubaski :)

      • c08f4c4efa41e05641a392440b2ba100?s=54&d=mm&r=g
        Monika 2024 2 stycznia w 15:08- Odpowiedz

        Ale ile konkretnie sztuk wychodzi z podanej ilości w przepisie składników, bo mnie wyszło 25 sztuk i sporo farszu zostało..

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2024 2 stycznia w 16:47- Odpowiedz

          Wszystko zależy od tego, jak mocno rozwałkujesz ciasto i ile dasz nadzienia. Nam z takiej porcji wychodzi około 35 sztuk, ale my lubimy jak ciasto jest cienkie :)

  2. 053213994b53c0c5d877d5e4f3023aa0?s=54&d=mm&r=g
    Sayurii 2022 23 grudnia w 21:23- Odpowiedz

    W opisie wstępnym jest też masło do farszu, które trzeba ubić wraz ze śmietaną.
    A później już nic o tym nie ma ani w składnikach ani w przygotowaniu :)

    W jakiej formie ma być masło?roztopione?miękkie czy stare?

    • 053213994b53c0c5d877d5e4f3023aa0?s=54&d=mm&r=g
      Sayurii 2022 23 grudnia w 23:23- Odpowiedz

      Miało być starte :)))

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 27 grudnia w 11:24- Odpowiedz

      hej. Masło dodajemy do ubijanych ziemniaków wraz ze śmietaną/jogurtem aby nadać kremową konsystencję. Dokładnie tak jak przy pure.
      Poprawiłam w przepisie

  3. 703ddeeb2c6c54acd1e2ce367df93c5a?s=54&d=mm&r=g
    Robert 2020 21 grudnia w 19:18- Odpowiedz

    Ten przepis jest też w naszej rodzinie od pokoleń w kategorii obowiązkowe na Boże Narodzenie. Przywędrował ze Lwowa :)

  4. df871a015317a439a9ea0a83544d65e9?s=54&d=mm&r=g
    Maria 2020 29 października w 21:47- Odpowiedz

    Niedawno zrobilam pierwszy raz i pierwszy raz jadłam pierogi z ziemniakami. Bardzo nam smakowały. Moja przyjaciółka Meksykanka poprosiła mnie otakie pierogi.Zrobilam glownie dla niej „ona ma dwie lewe rece”do gotowania.Mowila ze Mama jej w Meksyku takie robiła. Zrobiłam i pierogi zrobiły furorę w Toronto. Jej przyjaciel z Iranu tez sie zajadał.Moja sasiadka Szkot,a tez bardzo chwaliła.Dzis robie tylko dla domowników,maz juz prosił od jakiegoś czasu.Dziekuje za przepis i pozdrawiam.Maria

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 30 października w 16:40- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo za miłe słowa :) Cieszę się, że pierogi zasmakowały – ja je uwielbiam :D

  5. 8fff4a14f28fa72434f518b7f56d6dde?s=54&d=mm&r=g
    Rychu 2020 5 sierpnia w 22:47- Odpowiedz

    Cieszę się że jednak ten przepis jest znany. Moja mama zna od swojej mamy ale właściwie jak pytałem w dzieciństwie i nie tylko o znajomość tej potrawy to nikt nie znał. Pierogi z ziemniakami na ostro bo trzeba tutaj powiedzieć że pieprz ma ogromne znaczenie w smaku tych pierogów wg mnie są najlepsze ze wszystkich możliwych. Dla mnie to numer 1 a numer 2 to pierogi ze słodkiej kapusty. Potem może ruskie i z owocami i kwaśnej kapusty z grzybami. Pierogi z ziemniakami nie zamulają tak jak ruskie :) Polecam wszystkim i cieszę się że jednak przepis jest znany nie tylko w moim domu :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 7 sierpnia w 08:26- Odpowiedz

      Ale fajnie, ja też nie poznałam wcześniej nikogo, kto je zna :) A te pierogi ze słodką kapustą mnie zaciekawiły, nigdy takich nie jadłam :)

  6. eb0750c146a6c2d8796ead9927ea53cc?s=54&d=mm&r=g
    Szymon 2020 2 kwietnia w 13:12- Odpowiedz

    Ciasto wychodzi klejące, zrobiłem dokładnie według proporcji podanych powyżej. Klei się, ciągnie, nie da się rozwałkować, wszystko wylądowało w śmietniku
    .

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 2 kwietnia w 15:16- Odpowiedz

      Z tego przepisu lepimy nie raz i po 300 pierogów (oczywiście w zwiększonej odpowiednio ilości składników) i zawsze jest super. Może to kwestia użytej mąki, że ciasto się kleiło, zawsze też można dodać trochę więcej mąki, jeśli się za bardzo lepi.

  7. 3ef53be85dda7d2e14e1a6edc712b049?s=54&d=mm&r=g
    Julia Nowakowska 2017 14 maja w 17:54- Odpowiedz

    Korzystając z długiej niedzieli zrobiłam dziś moje pierwsze w życiu pierogi i wyszły. ) Świetnie :) Przepis na pewno zostanie w moim repertuarze. Nigdy nie robiłam też pierogów na święta. W tym roku czas to zmienić. Pycha! i pierz tu świetnie gra!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 14 maja w 18:06- Odpowiedz

      Wow, bardzo się cieszę, że pierogi smakowały :D

  8. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2016 20 grudnia w 21:05- Odpowiedz

    Lubimy takie z ziemniakami też, zresztą wszystkie pierogi uwielbiamy <3

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 20 grudnia w 21:18- Odpowiedz

      Zaraz po tych z ziemniakami są ruskie – mniam :D

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy