Pijana babka czekoladowa
Przepis na babkę czekoladową z likierem Baileys
Moja dzisiejsza pijana babka czekoladowa to niezwykle pyszne i mocno czekoladowe ciasto pieczone z dodatkiem likieru Baileys. Sama babka jest fajnie wilgotna i lekka, a do tego bardzo smakowita. Babka z dodatkiem czekoladowej polewy z likierem to świetne ciasto tylko dla dorosłych :) Przewińcie stronę w dół i sprawdźcie jak zrobić czekoladową babkę z likierem.
Spis treści
Pijana babka czekoladowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz czekoladowe babki o mocnym smaku i fajnej wilgotności, to koniecznie wypróbuj tej przepis.
Pijana babka czekoladowa przepis
Wyposażenie
- Duża forma do babki z kominkiem.
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto z likierem
- 300 g czekolady ((użyłam 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej))
- 170 g masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (- w proszku)
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 50 g gorzkiego kakao
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 jajek (rozmiar L)
- 250 g cukru (1 i 1/4 szklanki)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 250 g kwaśnej śmietany ( lub jogurtu naturalnego)
- 120 ml likieru kawowego
- 60 ml whisky (można zastąpić likierem kawowym)
składniki na polewę czekoladową z likierem
- 60 g gorzkiej czekolady
- 80 ml likieru kawowego
- cukier puder ( do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić babkę czekoladową z Baileysem
- Czekolady połam na kawałki i rozpuść razem z masłem i kawą – ostudź.300 g czekolady, 170 g masła, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Mąkę zmieszaj z kakao, solą i sodą.250 g mąki pszennej, 50 g gorzkiego kakao, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Jajka zmiksuj na puszystą masę z cukrem i wanilią.5 jajek, 250 g cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
- Likier połącz z whisky i wlej do ciasta – zmiksuj.120 ml likieru kawowego, 60 ml whisky
- Dodaj porcjami mąkę z kakao, na zmianę ze śmietaną.250 g kwaśnej śmietany
- Przełóż ciasto do dużej formy na babkę.
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić polewę czekoladową
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z likierem.60 g gorzkiej czekolady, 80 ml likieru kawowego
- Dosłódź polewę do smaku i polej nią ciasto.cukier puder
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto czekoladowe z Baileysem – uwagi
Pijana babka czekoladowa z kawą, to coś dobrego „tylko dla dorosłych”. Co prawda alkohol z likieru dodanego do ciasta ulatnia się w trakcie pieczenia (w sumie to trochę szkoda ;)), za to ten dodany do polewy już w niej zostaje. Przepis na ciasto wypatrzyłam tutaj i oryginalnie do babki i polewy czekoladowej dodawany jest Baileys. Możecie zrobić sobie domową wersję tego pysznego likieru – taki domowy Baileys jest pyszny i szybki do przygotowania.
Babka czekoladowo-kawowa wychodzi przepyszna, lekko wilgotna (ale nie mokra) i bardzo aromatyczna. Nie obsycha i jest dobra nawet po kilku dniach od upieczenia. A polewa czekoladowa z likierem, to zupełnie inna bajka – ja wyjadałam pozostałości z miseczki. Przepyszna jest i do tego niezły patent na przyszłość – rozpuszczenie czekolady z likierem – wtedy są dwie korzyści – oprócz pysznej polewy, ciacho macie całe dla siebie, a dzieciom mówicie, że jest z alkoholem ;)
Na koniec jeszcze jedna uwaga – z przepisu wychodzi dużo ciasta, ja po nałożeniu do formy na babki (o standardowej wielkości) miałam ciasto prawie po same brzegi. W trakcie pieczenia ciągle do niej zaglądałam, bo się bałam, że wypłynie – na szczęście babka już dużo nie urosła – wyrosła ponad poziom foremki, ale nie wypłynęła – zrobiła się z wypukłym „brzuszkiem”.
Z ciekawostek ciastowo-alkoholowych polecam Wam również do wypróbowania przepis na babkę pomarańczową na piwie.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Wypróbuj również inne moje przepisy na rewelacyjne ciasta czekoladowe. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ja tu na szybko polecam między innymi takie trzy przepisy: