Tort na chrzest Olka
Czekoladowa owsianka z karmelizowanymi bananami

pijane crumble 7

 

Jeśli kiedykolwiek było Wam żal wyrzucić owoce z nalewki, to mam dla Was pomysł jak je zagospodarować – zróbcie pijane crumble 🙂

Ja ostatnio przygotowałam swoje z wiśni z zeszłorocznej nalewki – po zlaniu nalewki wiśnie dosłodziłam i odstawiłam na trochę, aby „wchłonęły” ten cukier (same owoce bezpośrednio z nalewki są zwykle niejadalne – wysokoprocentowe i niesmaczne, za to po dodaniu cukru znowu zaczynają smakować jako owoce – tyle że z promilami ;).

Takie owoce możecie przełożyć do słoiczka i wykorzystywać jako dodatek do deserów – np. do lodów, albo jeśli macie ich dużą ilość możecie zrobić z nich crumble, czyli owoce pod kruszonką.

Powiem jedno, na ciepło nieźle uderzają do głowy, więc proszę ostrożnie i nie samemu całą foremkę – takimi dobrociami trzeba się dzielić 😉

Jako że wiśnie bardzo lubią się z czekoladą to zrobiłam do nich migdałowo-czekoladową kruszonkę z kawałkami czekolady – a co! Ma być pysznie i już!

Zlewajcie swoje nalewki, a owoce do piekarnika 🙂

pijane crumble 1

 

pijane crumble 2

 

pijane crumble 3

 

pijane crumble 6

 

pijane crumble 9

 

pijane crumble 10

 

Pijane crumble
 
Autor:
Składniki
  • około 1 kg owoców z nalewki
  • 100-200 g cukru do owoców (lub do smaku)
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 20 g gorzkiego kakao (mniej więcej 2 łyżki)
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g posiekanej czekolady
Wykonanie
  1. Owoce zasyp cukrem i odstaw na trochę aby cukier się rozpuścił.
  2. Z masła, mąki, cukru, mielonych migdałów i kakao zrób kruszonkę.
  3. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  4. Na dno formy żaroodpornej wyłóż owoce, na nie wyłóż kruszonkę.
  5. Wierzch posyp posiekanymi migdałami.
  6. Piecz w 190 stopniach przez około 30-40 minut.
  7. Po upieczeniu lekko przestudź.
  8. Podawaj na ciepło z lodami.

 

Tort na chrzest Olka
Czekoladowa owsianka z karmelizowanymi bananami

Related Post