Babka z jabłkami, orzechami i twarogiem
Tort z koszulką reprezentacji Polski

Przepis na te ciasteczka owsiane wyprosiłam od Edytki – byłej wychowawczyni mojego synka. Dzieciaki robiły je na kiermasz w przedszkolu i strasznie mi zasmakowały 🙂

Pełne są płatków owsianych i różnych rozgrzewających przypraw – ja do swoich dałam dużo świeżego, tartego imbiru, cynamon i kardamon.

Dla przełamania dodałam sporo rodzynek (można też dać orzechy).

Zupełnie inną wersję otrzymacie, jeśli część mąki zastąpicie gorzkim kakao.

Z podanej porcji otrzymacie ponad 40 małych ciasteczek.

pikantne ciastka owsiane1

pikantne ciastka owsiane2

pikantne ciastka owsiane4

 

Pikantne ciasteczka owsiane
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 45
Składniki
  • 2 żółtka
  • około 30 g świeżego imbiru (można dać mniej lub użyć łyżeczkę imbiru w proszku)
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 1 i ⅓ szklanki mąki (można część zastąpić gorzkim kakao)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • rodzynki, orzechy - wg uznania
Wykonanie
  1. Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.
  2. Utrzyj żółtka z imbirem, cukrem i olejkiem. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  3. Zmieszaj mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia - dodaj do masy.
  4. Wsyp płatki owsiane i rodzynki.
  5. Nakładaj łyżeczką na przygotowaną blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Zachowaj odstępy między ciasteczkami.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut (do zrumienienia brzegów).
  7. Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie i nie należy ich ściągać.
  8. Po kilku minutach ciasteczka stwardnieją.

 

Babka z jabłkami, orzechami i twarogiem
Tort z koszulką reprezentacji Polski

Related Post