Sernik japoński
Pierniczki brunkager

pizza na zakwasie_6

Już wcześniej robiliśmy z mężem pizzę na zakwasie, ale wtedy nie byliśmy do końca zadowoleni z efektu (wtedy pizza była też na mące pełnoziarnistej i z wyglądu przypominała podeszwę ;)).

Teraz użyliśmy zwykłą mąkę chlebową i ciasto wyszło dużo lepsze.

W smaku różni się od tradycyjnego, bo jest lekko kwaskowate i nie jest tak bardzo chrupiące, jak ciasto na drożdżach.

Również podczas pieczenia nie wyrasta tak ładnie, jak ciasto tradycyjne.

Mimo wszystko myślę, że pizza na zakwasie warta jest wypróbowania 🙂

Możecie spróbować upiec ją z inną mąką – np. orkiszową 🙂

pizza na zakwasie_1

pizza na zakwasie_2

pizza na zakwasie_5

pizza na zakwasie_8

Pizza na zakwasie
 
Autor:
Składniki
  • 4-5 łyżek aktywnego zakwasu (użyłam zakwas pszenny)
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 1 jajko roztrzepane
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki soli
Wykonanie
  1. W dużej misce umieść składniki ciasta i zagnieć ciasto.
  2. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - potrwa to dłużej niż w przypadku ciasta na drożdżach (możesz miskę z ciastem wstawić do nagrzanego do 30-35 stopni piekarnika).
  3. Gdy ciasto urośnie i trochę się napuszy, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
  4. Rozwałkuj cienko i nałóż ulubione dodatki.
  5. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku (ja piekę w 250 stopniach, albo w wyższej temperaturze) - dobrze jest pizzę wyłożyć na gorącą blachę, wtedy ładniej wyrośnie.

 

Sernik japoński
Pierniczki brunkager

Related Post