Reklama


Pizza z pieczarkami i cebulą

Pizza z pieczarkami i cebulą

 

homemade pizza with mushrooms and onion

 

Muszę przyznać, że jedząc tą pizzę zrobiłam „ommnm” i „o boszzz jaka ona pyszna” 😀

Takiej pizzy z pieczarkami i cebulą nie jadłam od lat.

Dokładnie tak robiła ją moja mama – grube ciasto drożdżowe – często nawet grubsze niż to u mnie, a do tego farsz – FARSZ – a nie „dodatki”.

Żadne tam pitu pitu rzucone od niechcenia na ciasto.

Prawdziwy farsz z dużej ilości podsmażonych pieczarek, cebuli i kiełbaski.

A do tego ketchup jako sos – broń cię przed użyciem sosu pomidorowego – i wisienka na torcie, czyli tarta gouda 🙂

Tak się kiedyś robiło pizzę i była to najlepsza pizza domowa 😀

Teraz „modne” są pizze na cienkim spodzie – im cieniej tym lepiej, im bardziej chrupiąco tym lepiej, im ładniej tym lepiej.

Za to taką domową pizzą z pieczarkami to można się najeść od samego patrzenia 😉

Czy u Was w domu mama też serwowała taką pizzę?

Jeśli tak to koniecznie ją przygotujcie – ten smak przywraca wspomnienia.

A wielbicieli pizzy w stylu włoskim zapraszam na przepis na ciasto na pizzę i sos pomidorowy, jak również na inne pizzowe inspiracje 🙂

 

pizza z dzieciństwa

 

pizza z pieczarkami

 

pizza z pieczarkami i cebulą

 

domowa pizza z pieczarkami

 

 

Pizza z pieczarkami i cebulą
 
Autor:
Składniki
ciasto na pizzę (na formę około 20/26 - wszystko zależy jak grube ciasto chcecie mieć :))
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli (płaskiej)
  • 2 łyżki oleju
farsz:
  • około pół kilograma pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 większe kiełbaski - np. śląska
  • sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
  • ketchup
  • tarty ser gouda - około 200 g
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj - odstaw na około 20 minut.
  2. W misie miksera umieść mąkę, olej i sól, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie przygotuj farsz.
  5. Pieczarki pokrój w plasterki lub kostkę i podsmaż na patelni - gdy będzie gotowa przełóż ją do miski.
  6. Cebulę pokrój w piórka lub kostkę i podsmaż - dodaj do pieczarek.
  7. Kiełbaski pokrój w kostkę i podsmaż - dodaj do warzyw, całość dopraw solą i pieprzem - ja jeszcze dodałam pieprz cayenne, bo lubimy pikantnie 🙂
  8. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
  9. Formę posmaruj olejem, włóż do niej ciasto i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.
  10. Posmaruj wierzch ciasta ketchupem - użyłam pikantny.
  11. Wyłóż farsz i rozsmaruj równomiernie.
  12. Wierzch pizzy posyp tartym serem.
  13. Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut.
  14. Podawaj od razu po upieczeniu 😀
 

 

 

Related Post

Reklama

  • Jak ją zobaczyłyśmy to też pomyślałyśmy „ommnm” <3

  • Justyna Maślanka

    Ojej ale przywróciłaś wspomnienia. U mnie tez zawsze było grube ciasto. No ten farsz pieczarkowo – cebulowy, dodawaliśmy go nawet do zapiekanych tostów 🙂

    • Ten farsz jest najlepszy – również do zapiekanek 🙂

  • Julia Nowakowska

    Wyszła cudna! Uwielbiam ciasto drożdżowe i te czary gdy ciasto rośnie 🙂

%d bloggers like this: