Tarta Tatin
Chleb pomidorowy

Ciasto na pizzę i sos pomidorowy – niezawodne przepisy

Chyba nie ma nikogo, kto by nie lubił pizzy 🙂 U mnie w domu są sami jej wielbiciele, więc jak robimy pizzę to od razu trzeba robić kilka sztuk 🙂

Muszę przyznać, że mistrzem ciasta do pizzy jest u nas mój mąż – robienie go doprowadził moim zdaniem do perfekcji, więc ja się mu nie mieszam i skupiam się na ładnym układaniu dodatków na cieście 😉

Pizzę pieczemy na specjalnym kamieniu (trzeba go długo nagrzewać w piekarniku, zanim upiecze się na nim ciasto), ale gdy się go nie posiada można spokojnie piec na zwykłej blaszce. Tajemnicą pieczenia jest temperatura – piekanik trzeba rozgrzać do jak najwyższej temperatury (tyle „ile fabryka dała” :)). Blachę też trzeba nagrzać, przed nałożeniem ciasta, wtedy pizza pięknie rośnie i jest gotowa w około 5-10 minut (jeśli jest na cienkim cieście). Jednak aby to wykonać trzeba posiadać specjalne szpatułki które to umożliwią. Jeżeli ich nie ma trzeba pizze rozłożyć na zimnej blaszce i włożyć do piekarnika.

Poniżej zamieszczam przepis na ciasto i na sos pomidorowy. Dodatki do pizzy, to już kwestia upodobań i nastroju 🙂

 

 

Pizza - przepis podstawowy
 
Autor:
Składniki
Ciasto na 4/6 placków
  • 1kg mąki (typ 650 - BARDZO WAŻNE)
  • 5dkg drożdży
  • szklanka mleka do zaczynu
  • mleko lub woda do ciasta
  • 4 łyżki oliwy
  • 50g starkowanego żółtego sera
  • łyżeczka cukru, 5g soli, bazylia, oregano, woda lub mleko do odpowiedniej konsystencji
Sos:
  • dwie puszki obranych, pokrojonych pomidorów
  • bazylia, oregano, przyprawa do pizzy, sól, pieprz i inne przyprawy do smaku
Wykonanie
przygotowanie ciasta:
  1. Tak jak wszystkie ciasta drożdzowe proces należy rozpocząć od przygotowania zaczynu. Drożdze kruszymy w misce i posypujemy łyżeczką cukru. Kiedy drożdze się rozpuszczą dodajemy szklankę ciepłego mleka i mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką (czystą ;P) i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn urośnie (3-4 krotnie) przelewamy go do dużej miski i dodajemy 0,5 kg mąki, sól, bazylię, oregano, oliwę, szklankę ciepłego mleka lub wody oraz żółty ser. Ciasto wyrabiamy co jakiś czas dosypując mąkę. Podczas wyrabiania ciasta drożdzowego należy je "napowietrzać" czyli rękoma wtłaczać w nie jak najwiecej powietrza. Mąkę dodawajcie do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto nie może być twarde). Jeżeli nie zużyjecie 1kg to nie dosypujcie jej na siłę. Gotowe ciasto będzie odchodzić od rąk - można sobie w tym pomóc dodając oliwy w końcowej fazie. Tak przygotowane ciasto należy uformować w kulkę, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem (ręcznik i jakiś duży koc) na minimum godzinę. Gdy ciasto rośnie mamy chwilę aby przygotować sos oraz przygotować dodatki na pizze.
przygotowanie sosu:
  1. Pomidory należy przesmażyć na patelni wraz z przyprawami aż do uzyskania gęstej masy. Używanie ketczupu zamiast sosu może się wydawać wygodne jednak tracimy bardzo dużo na takim zabiegu. Sos z pomidorów jest o niebo lepszy od wszelkich gotowych sosów kupionych w sklepie.
przygotowywanie placka:
  1. Gdy ciasto urośnie dzielimy na porcje (w zależności od wielkości i preferencji "grubości ciasta"). Porcje ciasta nieużytego można włożyć w woreczku do lodówki i upiec następnego dnia.
  2. Aby uformować placek konieczne jest odpowiednio dużo miejsca na blacie posypanym obficie mąką (lub stolnica). Porcję ciasta układamy na blacie i formujemy w kszatł koła. Jeżeli chcemy uzyskać cienkie i chrupiące ciasto, to możemy go rozwałkować. Pamiętajcie jednak o zostawieniu większej ilości ciasta na obwodzie i uformowaniu grubszych "boczków". Tak przygotowane ciasto układamy na blachę (zakładam, że nie mamy szpatułek) wysypaną mąką aby ciasto nie przywarło (można też wysmarować blachę olejem). Na ciasto kładziemy sos, starkowany żółty ser (najlepiej mozarella, ale można mieszać różne rodzaje) i dopiero układamy dodatki oraz posypujemy przyprawą do pizzy (bazylia, oregano mile widziane 🙂 ). Ułożenie dodatków na serze (a nie jak by się wydawało pod) spowoduje lepsze ich przypieczenie (szczególnie salami lub boczek). Wbrew pozorom duża ilość różnych dodatków nie jest atutem dobrej pizzy. Lepiej jest zrobić dwie różne pizze niż jedną ze wszystkimi składnikami.
pieczenie:
  1. Tak jak napisałam wcześniej pizzę należy piec w najwyższej możliwej temperaturze, którą daje piekarnik (piece kamienne do pizzy i chleba dają ok 350 stopni!). Pieczenie w 180-200 stopniach spowoduje, że ciasto nie urośnie odpowiednio, dodatki będą nie przypieczone, a pizza straci wiele ze swojego smaku. Gotowe danie należy podawać zaraz po upieczeniu. Pizzę jemy bez dodatkowych sosów (nasz sos jest już przecież odpowiednio doprawiony), ale możemy polać ją oliwą (zwykłą, czosnkową lub pikantną). W ten sposób wydobywamy jeszcze aromat który dodatkowo wspomaga nasze zmysły.

 

Tarta Tatin
Chleb pomidorowy

Related Post