Mufinki baklawa
Ciasteczka toffi

Nie będę ukrywać, że bardzo lubimy w naszym domu pizzę, a już szczególnie taką zrobioną samodzielnie, z pysznym ciastem i ulubionymi dodatkami 🙂

Możliwości i kombinacji jest tyle, że pizza chyba nigdy się nam nie znudzi 🙂

Ostatnio odkryłam nowy świetny sos do pizzy – stworzony z ziół z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek. Pizza podana była z kawałkami kurczaka w marynacie z maślanki oraz z posiekanymi orzechami włoskimi – brzmi intrygująco, prawda? To cudo znalazłam na blogu What Katie Ate.

Wprowadziłam kilka drobnych zmian – przede wszystkim rukiew wodną zastąpiłam roszponką, gdyż tej pierwszej nie mogłam nigdzie kupić. W cieście do pizzy część mąki zastąpiliśmy mąką pełnoziarnistą i tak powstał zdrowszy, smaczniejszy i mniej kaloryczny obiad 🙂

Jeśli lubicie „zielone” to zapraszam, do wypróbowania przepisu. 🙂

Spody możecie zrobić według swojego ulubionego przepisu, lub możecie zajrzeć tutaj.

zielona pizza4

zielona pizza1

zielona pizza5

zielona pizza6

zielona pizza7

 

Pizza z zielonym sosem ziołowym i kurczakiem
 
Autor:
Składniki
marynata z maślanki:
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połowy małej cytryny
  • około 400 g piersi z kurczaka
sos do pizzy:
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • dorodna doniczka bazyli
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sok z połowy małej cytryny
  • sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
  • około 1 szklanka grupo posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g parmezanu
  • roszponka do posypania po wierzchu
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem składniki marynaty. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miski z marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin (można to zrobić wieczorem i pozostawić na noc). Po tym czasie kurczaka wyjmij z marynaty i usmaż na patelni.
  2. Aby przygotować sos umieść wszystkie składniki w malakserze (z ziół użyj tylko liście) i zmiksuj na gładką masę - w razie konieczności możesz dodać więcej oliwy.
  3. Przygotowane blaty pizzy posmaruj sosem ziołowym, ułóż na nim kawałki kurczaka.
  4. Piecz pizzę w mocno nagrzanym piekarniku - im mocniej, tym lepiej.
  5. Gotową pizzę posyp orzechami włoskimi oraz roszponką, całość oprósz tartym parmezanem.
  6. Myślę, że ten sos ze szpinakiem może być równie smaczny 🙂
Notatki
Porcja na dwie pizze.

Mufinki baklawa
Ciasteczka toffi

Related Post