Torcik czekoladowo-wiśniowy
Kardamonowe placuszki z pomarańczami

Bardzo lubię szpinak – szczególnie z dużą ilością czosnku i lubię wszelkie dania z jego wykorzystaniem.

Niestety moja rodzina nie podziela tego upodobania, więc muszę robić porcję tylko dla siebie i nie zawsze mi się chce przygotowywać danie tylko dla mnie.

Na szczęście z pizzą jest tak, że dodatki każdy dobiera sobie indywidualnie 🙂

Przy ostatnim „rodzinnym” pieczeniu pizzy zrobiłam sobie taką z dużą ilością szpinaku, szyneczką i jajkiem sadzonym…

Pizza wyszła boska – mogłabym taką zjeść nawet na śniadanie 🙂

Spróbujcie koniecznie, bo połączenie smaków jest rewelacyjne.

Wystarczy przygotować ciasto na pizzę ze swojego ulubionego przepisu (jeśli robicie wersję na dużą rodzinę, albo dla wielu ludzi, to spróbujcie przepis mojego męża dopieszczony przez lata pieczenia tego przysmaku – znajdziecie też tam przepis na sos pomidorowy :))

Ja tutaj też podam przepis na ciasto na mniejszą ilość – tak mniej więcej na jedną dużą, albo dwie mniejsze pizze.

Najlepsza szynka w tym przypadku, to taka długo dojrzewająca pokrojona na cieniutkie paski – świetnie sprawdzi się szynka szwarcwaldzka, prosciutto, albo szynka w typie łososiowej.

 

pizza ze szpinakiem_2

pizza ze szpinakiem_1

pizza ze szpinakiem_4

Pizza ze szpinakiem i jajkiem
 
Autor:
Składniki
ciasto:
ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki soli
sos pomidorowy:
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia i oregano do smaku
dodatkowo:
  • tarta mozzarella
  • 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • szynka np. szwarcwaldzka, prosciutto
  • 3-4 jajka
Wykonanie
ciasto:
  1. Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  2. W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
sos pomidorowy:
  1. Pomidory wyjmij z puszki na patelnię i podgrzewaj razem z czosnkiem, aż odparuje płyn, a pomidory się rozpadną.
  2. Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
wykończenie:
  1. Szpinak wyłóż na patelnię (jeśli był mrożony, to go najpierw odciśnij z nadmiaru wody), podsmaż go krótko, dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz też dodać czosnek :)).
  2. Rozgrzej mocno piekarnik (najlepiej razem z blachą, albo z kamieniem do pieczenia pizzy) - mocno to przynajmniej do 250 stopni.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
  4. Jeśli chcesz mniejsze pizze to podziel ciasto na części.
  5. Każdą lekko rozwałkuj - na grubość max 1 cm.
  6. Posmaruj pizzę sosem pomidorowym.
  7. Posyp tartą mozzarellą.
  8. Wyłóż na wierzch szpinak i połóż kawałki szynki.
  9. Ostrożnie przełóż pizzę do nagrzanego piekarnika.
  10. Na około 7-8 minut przed końcem pieczenia wbij na pizzę jajka (tyle ile lubisz :)).
  11. Piecz aż pizza ładnie się zrumieni.
  12. Podawaj na ciepło.

 

Torcik czekoladowo-wiśniowy
Kardamonowe placuszki z pomarańczami

Related Post