Urodzinowe torty Krzysia
Twarogowe racuszki

Od kilku dni w mojej kuchni leżały i dojrzewały banany, dzieci jakoś nie chciały ich zjeść, więc dojrzały sobie porządnie 🙂 W takim stanie dzieciaki już ich nie ruszą, więc stwierdziłam, że zrobię z nich ciasto 🙂 W końcu takie brązowe banany są najlepsze – najsłodsze i najbardziej aromatyczne 🙂

Jakiś czas temu znalazłam na blogu The Country Cook fajny przepis na placek bananowy z orzechami – bardzo prosty i szybki w wykonaniu i właśnie do niego wykorzystałam swoje banany.

Z podanej porcji wychodzi ciasto na blaszkę 33/22 albo na tortownicę 26cm.

 

 

 

 

 

Placek bananowy
 
Autor:
Składniki
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany (ja z braku użyłam jogurtu greckiego)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Podgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Zmieszaj mąkę, sodę i sól. W dużej misce zmiksuj razem cukier, śmietanę, jajka i rozpuszczone masło.
  3. Dodaj rozgniecione widelcem banany i ekstrakt z wanilii.
  4. Dodaj suche składniki i wymieszaj.
  5. Masę przełóż do przygotowanej foremki i piecz przez 20-25 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Gotowe ciasto ostudź na kratce.
Notatki
Składniki na blaszkę ok 33/22 lub tortownicę 26 cm.

Urodzinowe torty Krzysia
Twarogowe racuszki

Related Post