Bananowa odrywana drożdżówka
Pancakes jabłkowe

pear and almond cake

Mam dla Was cudny przepis na placek migdałowy z owocami.

Zrobiłam jego sporą blachę (taką 19/30 cm) i rozeszło się nie wiadomo kiedy – miałam akurat gości i ostały się tylko resztki 😉

Mam opinię kilku testerów i wszyscy orzekli, że jest pyszne 🙂

Do placka dodałam dwie pokrojone w kostkę gruszki, ale możecie tak na prawdę wykorzystać dowolne owoce, bo wszystkie będą świetnie smakować z migdałami (a te występują w cieście w aż w trzech postaciach – po pierwsze masa marcepanowa – jak nie macie, to możecie pominąć, po drugie mielone migdały i na koniec migdały karmelizowane w syropie klonowym).

Chrupiące, karmelowe migdały na wierzchu są rewelacyjnym zwieńczeniem całego ciasta – lekkiego i owocowego.

Wszystko razem tworzy świetne, chociaż bardzo proste do wykonania ciasto – spróbujcie koniecznie 🙂

pear and almond cake

pear and almond cake

placek migdałowy 6

pear and almond cake

Placek migdałowy z owocami
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 225 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g mąki + jedna łyżka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 4 duże jajka
  • około 300 g owoców - dałam dwie duże gruszki pokrojone w drobną kostkę
  • 150 g marcepana pokrojonego w kostkę (można pominąć)
karmelizowane migdały:
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 100 ml syropu klonowego
  • 50 g masła
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami (dodatkową łyżkę mąki dodaj do pokrojonych owoców i wymieszaj).
  3. Jajka dodaj pojedynczo do masy maślanej - na zmianę z odrobiną mąki.
  4. Na koniec wsyp całą pozostałą mąkę i wymieszaj - ciasto będzie dość gęste.
  5. Dodaj pokrojone owoce oraz pokrojony w kostkę marcepan - delikatnie wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do blaszki o wymiarach około 19/30 cm.
  7. Piecz w 165 stopniach przez około 30-40 minut.
  8. W tym czasie przygotuj migdały - w garnku rozpuść masło, dodaj syrop klonowy i doprowadź do wrzenia.
  9. Wrzuć posiekane migdały i gotuj przez kilka minut - aż karmel lekko zgęstnieje.
  10. Pod koniec pieczenia wyłóż migdały razem z karmelem na ciasto i podpiecz przez około 10 minut - mi się w sumie całość piekła jakieś 40 minut.

Przepis na ciasto (z moimi zmianami) pochodzi z tej strony.

 

Bananowa odrywana drożdżówka
Pancakes jabłkowe

Related Post