Placki kukurydziane

Zaktualizowany: 2023 23 maja
placki kukurydziane_7

Przepis na placuszki na mące kukurydzianej

Zapraszam dziś na pyszne placki kukurydziane. To delikatne, słodkie placuszki, których smak został wzbogacony mąką kukurydzianą. Ich puszysta konsystencja sprawi, że każdy kęs będzie czystą rozkoszą dla Twoich zmysłów. Doskonale nadają się na pyszne śniadanie, które doda energii na cały dzień, a także jako smaczna przekąska w ciągu dnia. Placki kukurydziane to idealny sposób na połączenie zdrowego i smacznego w jednym. Są one nie tylko pyszne, ale także proste do przygotowania. Przygotuj się na niezapomniane smakowe doznania i ciesz się wyjątkowymi plackami kukurydzianymi w każdej chwili dnia!

placki kukurydziane_2

Placki kukurydziane przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie śniadania z pysznymi placuszkami z różnymi dodatkami, to wypróbuj te placuszki kukurydziane zrobione na mieszance mąki pszennej i kukurydzianej.

placki kukurydziane 6

Placki kukurydziane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste placuszki zrobione z mąką kukurydzianą.
4.70 z 10 ocen
Porcje 6
Składniki

składniki na placki kukurydziane

Instrukcja
 

Jak zrobić placuszki kukurydziane

  • Masło rozgrzej w garnuszku do rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia
    60 g masła
  • Żółtka zmiksuj z cukrem.
    3 żółtka, 3 łyżki cukru
  • Dodaj płynne masło.
  • Obydwie mąki i proszek do pieczenia zmieszaj razem.
    1,5 szklanki mąki kukurydzianej, 1,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj mąkę na zmianę z mlekiem do żółtek.
    ok 360 ml mleka
  • Ubij białka na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
    3 białka
  • Patelnię posmaruj lekko olejem (nie lej go za dużo – patelnia ma być tylko lekko nim posmarowana za pomocą pędzelka lub papierowych ręczników).
  • Smaż placuszki na rumiano z obydwu stron.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami – ja usmażone placuszki wstawiam na talerzu do lekko nagrzanego piekarnika (do około 70 stopni), tak aby za bardzo nie wystygły.
Notatki
Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką bezglutenową aby otrzymać bezglutenowe placuszki.
Pamiętaj wtedy o użyciu bezglutenowego proszku do pieczenia, albo zamiast niego użyj 1 lekko czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej.
Z przepisu wychodzi duża ilość placuszków. Możesz więc zrobić je z połowy porcji. 
Prywatne
Słowa kluczowe placki kukurydziane, placuszki kukurydziane
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
placki kukurydziane_1

Kukurydziane placuszki na słodko – uwagi

Te placki kukurydziane usmażyliśmy na patelni z małymi wgłębieniami i wyglądały po prostu uroczo – małe, pulchniutkie, żółciutkie placuszki :)

Kolejne świetne weekendowe śniadanie dla całej rodziny.

Kukurydziane placuszki podałam z kremem czekoladowym i świeżymi truskawkami.

Ale pyszne będą również z konfiturą, dżem albo bitą śmietaną.

Z przepisu wychodzi ogromna ilość placków – placków starczyło jeszcze na kolację :)

Podaję tu przepis na dużą porcję – sami zdecydujcie, czy dacie radę tyle zjeść :)

Zobaczcie również inne moje przepisy na placuszki idealne na śniadanie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.70 z 10 ocen
Postaw mi kawę

placki kukurydziane_5

Polecane przepisy na placki na śniadanie

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne placki świetne na śniadanie, albo na słodką przekąskę w ciągu dnia. Tutaj podrzucam Wam trzy takie przepisy, a więcej na blogu:

Przepis znalazłam na blogu Apetyt i smak – podaję z moimi małymi zmianami.

Opublikowano: 2015 9 maja

Podziel się przepisem

13 komentarzy

  1. c0b2f9d5a497a26994582d9cca6f0927?s=54&d=mm&r=g
    ola 2022 8 listopada w 11:07- Odpowiedz

    co zamiast mąki pszennej? szukając przepisu na placki kukurydziane chciałabym wykluczyć gluten

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 8 listopada w 11:15- Odpowiedz

      Możesz użyć mąkę bezglutenową – tylko użyj jej na początek mniej, bo one bardziej wchłaniają płyny.

  2. a1757285e2584a64d713166661fab023?s=54&d=mm&r=g
    Anka 2020 29 lipca w 09:48- Odpowiedz

    „Rodzina musi sie poswiecic, takie uroki blogowania”… Super… To nie mozna najpierw dac dzieciom sniadania a potem polowac sobie na „urocze i idealne” zdjecie? Przepis moze i fajny ale „otoczka” juz mnie odrzucila…

    • cdd50450d7c428b758ae3907b5d79c0b?s=54&d=mm&r=g
      Guta 2021 11 grudnia w 20:19- Odpowiedz

      Och, a Pani z pewnością idealna matka-polka

  3. 6bbe2251a2d2d40f23a7a128f3813c29?s=54&d=mm&r=g
    Ada 2016 7 marca w 15:59- Odpowiedz

    Nie za dużo mleka? Moje ciasto wyszło takie rzadkie prawie jak woda…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 7 marca w 18:50- Odpowiedz

      Ja zawsze mam taki problem, że placki wydają mi się za gęste i dolewam tego mleka i dolewam, ale poprawiam przepis na mniejszą ilość mleka (wyliczoną z proporcji z oryginalnego przepisu).

      • 4fd1c37eb409a48fcea11913c40f8341?s=54&d=mm&r=g
        Kamila 2021 19 listopada w 16:06- Odpowiedz

        Czy mozna dac tylko make kukyrydziana? Dziecko nie moze pszennej.

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 19 listopada w 16:47- Odpowiedz

          Dodaj jakiejś innej mąki bezglutenowej i ewentualnie jeśli będzie trzeba dodaj więcej mleka.

  4. Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 7 stycznia w 09:02- Odpowiedz

    […] Placki kukurydziane […]

  5. d6c3099e5c2743457c80f1755e680b57?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2015 20 listopada w 19:18- Odpowiedz

    Pani Beato, a co z masłem?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 20 listopada w 19:59- Odpowiedz

      Juz poprawiłam przepis. Masło do rozpuszczenia i dodania do płynnych składników.

  6. 1fc6ff09bbb841ebfd8cf6d578f60680?s=54&d=mm&r=g
    kulinarna148 2015 9 maja w 09:07- Odpowiedz

    Wspaniałe placuszki. Zdjęcia są urocze.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy