Ciasto drwala
Ciasto bananowe 3

syrmiki_6

Próbowałam kiedyś takie syrniki w restauracji rosyjskiej, ale nigdy jakoś nie planowałam zrobić ich w domu dopóki nie zobaczyłam przepisu na nie u Berniki.

Wydrukowałam sobie przepis i się okazało, że skorzystała również na tym koleżanka z pracy (jej babcia robiła takie placki, ale nikt nie pamiętał przepisu).

Porozmawiałyśmy sobie o placuszkach, jak jej babcia je robiła i jak smakowały. Te wspominki tym bardziej zachęciły mnie do usmażenia syrników 🙂

I przygotowałam je tak jak właśnie babcia koleżanki – nie okrągłe, ale placuszki krojone w duże romby 🙂

Zapraszam na trochę nostalgiczne, twarożkowe placuszki 🙂

syrmiki_1

syrmiki_2

syrmiki_5

syrmiki_8

Placki syrniki
 
Autor:
Składniki
  • 500 g twarogu - takiego niemielonego (użyłam półtusty)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • około 150 g mąki
  • szczypta sody
Wykonanie
  1. Ser rozgnieć widelcem (nie miel go), dodaj jajka, cukier, sól, sodę oczyszczoną i mniej więcej ⅔ mąki.
  2. Zagnieć ciasto - będzie klejące (jeśli macie mocno wodnisty twaróg, wtedy trzeba będzie dać trochę więcej mąki - ogólnie - jeśli będzie za dużo mąki, to placuszki będą twarde).
  3. Posyp blat mąką, wyłóż na niego masę twarogową i uklep na placek o grubości około 1 cm.
  4. Ostrym nożem pokrój placek na duże romby.
  5. Ostrożnie umieść placuszki na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  6. Smaż na małym ogniu aż placki będą z obu stron rumiane.
  7. Podawaj na słodko z cukrem pudrem albo ulubionym dżemem (u mnie były to żurawiny).

 

Ciasto drwala
Ciasto bananowe 3

Related Post