Ulubione ciasteczka orzechowe
Czekoladowy tort bezowy o nucie orzechowej

W naszym domu lubimy bardzo placki ziemniaczane, a ostatnio zrobiliśmy eksperyment i usmażyliśmy placki ziemniaczane z drożdżami.

Placuszki wyszły wyśmienite – chrupiące z wierzchu i lekko puszyste w środku – do tego mam wrażenie, że były dużo mniej tłuste niż zwykle 🙂

Większość przepisów w sieci na te placki polecała podawanie ich na słodko – z sosem owocowym, albo ze śmietaną i cukrem, ale my je zjedliśmy w wersji na „zbójecko”, czyli z gulaszem 🙂

Zachęcam Was do spróbowania tej wersji, bo warto 🙂

Z podanej porcji otrzymacie masę placuszków – my we czworo mieliśmy porcję dwudniową 🙂

ziemniaczenedrozdzowe1

ziemniaczenedrozdzowe2

 

Placki ziemniaczane drożdżowe
 
Autor:
Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 3-5 łyżek mąki
  • czubata łyżka masła
  • sól  - do smaku
  • ja dałam jeszcze jedną cebulę (do wersji na słodko z niej rezygnujemy)
  • olej do smażenia
Wykonanie
  1. Ziemniaki utrzyj na tarce, utrzyj cebulę, odcedź wodę i zalej ziemniaki ¾ szklanki wrzącego mleka, zamieszaj i za chwilę - jak się trochę wystudzi - dodaj drożdże rozpuszczone w pozostałym lekko ciepłym mleku oraz żółtka, mąkę, stopione wystudzone masło, sól.
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość.
  3. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  4. Placki smaż na rozgrzanym ogniu na rumiano (z dwóch stron)
  5. Podaj polane śmietaną z cukrem, albo jak u mnie - z gulaszem 🙂

Ulubione ciasteczka orzechowe
Czekoladowy tort bezowy o nucie orzechowej

Related Post