Czekoladowe ciasto z jagodami
Ciasto owocowe mojej mamy

 

Placki ziemniaczane to nie jedyne placki idealne na obiad.

Kiedyś dla moich dzieci robiłam placuszki z cukinii, a dziś chciałam Wam pokazać przepis na placuszki cukiniowo-kukurydziane 🙂

Placuszki można usmażyć na patelni z większą ilością tłuszczu (podobnie jak ziemniaczane), albo – jeśli dbacie o linię – podobnie jak pancakes – na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem.

Cukinia sprawia, że placki są delikatne w smaku, więc jeśli lubicie pikantną kuchnię, to dodajcie do nich chilli lub pieprz cayene.

Z podanej porcji otrzymacie około 20 placuszków (o średnicy około 5 cm).

 

placuszki cukiniowo-kukurydziane1

placuszki cukiniowo-kukurydziane2

placuszki cukiniowo-kukurydziane3

 

Placuszki cukiniowo-kukurydziane
 
Autor:
Ilość: 20
Składniki
  • 500 g cukinii startej na grubej tarce
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki
  • 4 duże jajka - roztrzepane
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki oregano
  • ¼ łyżeczki granulowanego czosnku
  • pół szklanki tartego żółtego sera (około 50 g)
  • ¾ szklanki mąki
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Cukinię przełóż do sita, dodaj do niej łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie cukinię mocno odciśnij i przełóż do dużej miski.
  3. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj (wystarczy zrobić to łyżką).
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie dodaj chilli).
  5. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni - łyżka masy na placek.
  6. Placki po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
  7. Podawaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym (moje dzieci jadły je jak placki ziemniaczane - z cukrem i śmietaną).

 

Przepis znalazłam tutaj.

Czekoladowe ciasto z jagodami
Ciasto owocowe mojej mamy

Related Post