Lody borówkowo-bananowe
Ciastka twarogowo-truskawkowe

Przepis na te placuszki śniadaniowe powstał spontanicznie.

Śniadanie było rewelacyjne, więc chcę się z Wami podzielić przepisem 🙂

Mówię od razu, że porcja jest spora – mąż nawet przypuszczał, że zostaną nam na kolację, ale moim dzieciom tak zasmakowały, że córka zjadła rano 8 !! sztuk i po śniadaniu zostało ich dokładnie 4.

Zabrałam je w pudełeczku na basen i po pływaniu zapanował mały konflikt, kto może ich zjeść więcej 😉

Cóż – placuszki nie dotrwały do kolacji 😉

Sami zdecydujcie, czy chcecie dużą porcję, czy wystarczy Wam połowa … (ale ja bym nie ryzykowała ;)).

 

placuszki śniadaniowe_7

placuszki śniadaniowe_2

placuszki śniadaniowe_4

placuszki śniadaniowe_6

placuszki śniadaniowe_8

 

Placuszki śniadaniowe
 
Autor:
Składniki
  • 300 g przesianej przez sitko mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml mleka
  • 250 ml kefiru (może też być jogurt naturalny)
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem na kogel mogel.
  2. Dodaj na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko oraz kefir.
  3. Na koniec ubij na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
  4. Patelnię posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju (nie wlewaj dużej ilości oleju na patelnię).
  5. Łyżką nakładaj ciasto na patelnię i smaż z obydwu stron na rumiano.
  6. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.

 

Przepis własny.

Lody borówkowo-bananowe
Ciastka twarogowo-truskawkowe

Related Post