Placuszki ziemniaczano-łososiowe

Zaktualizowany: 2023 25 lipca
placuszki ziemniaczano-łososiowe

Przepis na placuszki ziemniaczano-łososiowe idealne na obiad lub przekąskę

wpis sponsorowany

Zapraszam dziś na pyszne placki ziemniaczane zrobione z dodatkiem łososia. Te placki sprawdzą się na obiad, lunch, przekąskę i na kolację. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie koniecznie!

placki ziemniaczane

Placuszki ziemniaczano-łososiowe przepis krok po kroku

Jeśli szukacie niebanalnego przepisu na obiad, albo na przekąskę piknikową, to koniecznie spróbujcie tych placków ziemniaczanych z łososiem.

kotlety ziemniaczane

Placuszki ziemniaczano-łososiowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne placuszki z łososiem i ziemniakami idealne na obiad i przekąskę.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Danie Obiad
Porcje 10
Kalorie 197 kcal
Składniki

składniki na placuszki ziemniaczane z łososiem

  • 500 g kartofli
  • 100 g świeżego łososia
  • 1 cebula (mała )
  • 1-2 łyżki koperku (posiekanego )
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • około 150 g mąki pszennej (do konsystencji)
  • sól i pieprz
  • bułka tarta

składniki na sos jogurtowy do placuszków

  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego (- ok 150 g)
  • 1 łyżka koperku (posiekanego )
  • sól i pieprz (do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić placuszki ziemniaczano-łososiowe

  • Kartofle ugotuj, a następnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę do ziemniaków i ostudź.
    500 g kartofli
  • Na dno niedużej patelni nalej wodę – tak do poziomu około 1 cm.
  • Włóż łososia do wody, lekko posól i popierz (ja użyłam pieprz cytrynowy), patelnię przykryj pokrywką i gotuj łososia na średnim ogniu przez około 15-20 minut – aż łosoś będzie gotowy.
    100 g świeżego łososia, sól i pieprz
  • Łososia przestudź, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
  • Cebulę posiekaj i lekko zeszklij na patelni.
    1 cebula
  • Do ziemniaków dodaj łososia, cebulę, koperek, jajko i część mąki (nie dodawaj całej od razu, tylko dosypuj w razie potrzeby – ilość mąki będzie zależeć od ziemniaków – młode ziemniaki mają w sobie więcej wody i potrzebują więcej mąki).
    1 jajko, około 150 g mąki pszennej
  • Z ciasta lep nieduże placuszki (ciasto może być trochę lepkie) i obtaczaj je w bułce tartej.
    bułka tarta
  • Gotowe placuszki smaż na patelni na rumiano.
  • Do jogurtu naturalnego dodaj koperek, posól i popieprz sos do smaku.
    1 mały kubek jogurtu naturalnego, 1 łyżka koperku, sól i pieprz
  • Sos możesz przełożyć do zakręcanego słoiczka.
  • Placuszki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 197kcalWeglowodany: 26.7gBiałko: 6.4gTłuszcz: 7.5gBłonnik: 1.1g
Słowa kluczowe kotleciki rybne, placki ziemniaczane
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
placki z łososiem

Placuszki ziemniaczane z łososiem – uwagi

Dzisiejszy przepis na placuszki ziemniaczano-łososiowe, to pierwszy przepis z serii. W ciągu najbliższych miesięcy pojawią się jeszcze inne przepisy z kartoflami :)

Zostałam zaproszona do uczestnictwa w kampanii pod hasłem „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, organizowanej przez Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych i bardzo chętnie z tego zaproszenia skorzystałam.

Kampania ma na celu promocję polskich (podkreślam – polskich) ziemniaków i ponowne wprowadzenie tego warzywa do naszej kuchni.

Jak wynika  z badań spożycie kartofli w Polsce drastycznie spada, a zastępujemy je makaronem i ryżem.

placki ziemniaczane

Czy jedzenie ziemniaków jest zdrowe?

Nie wiem, czy wiecie, że 100 g ziemniaków ma 77 kalorii, gdy ryż, czy makaron ma ponad 350 kalorii w 100 g.

Niesłusznie więc odrzuciliśmy ziemniaki jako szkodzące i tuczące. Poza tym ziemniaki zawierają znaczące ilości witaminy C oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają m.in. na układ nerwowy, funkcjonowanie przemian węglowodanowych, prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, co jest dodatkowo wspomagane przez zawarty w nich błonnik pokarmowy. Magnez, potas, fosfor i inne składniki mineralne usprawniają obniżanie ciśnienia krwi, dbają o zdrowie skóry, prawidłowe funkcjonowanie wzroku i krzepnięcie krwi. Ziemniaki zapobiegają także mutacji komórek nowotworowych, dlatego warto po nie sięgać w ramach profilaktyki.

Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, co pozwala na lepsze regulowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Szczególnie w przypadku osób spożywających większe ilości mięsa istnieje zagrożenie wystąpienia zakwaszenia organizmu, które niesie za sobą ryzyko przewlekłego zmęczenia, zaparć i biegunek, podatności na choroby, osłabienie i innych nieprzyjemnych objawów. Ziemniaki pozwalają temu zapobiegać.

placuszki ziemniaczano-łososiowe

Jak właściwie przygotowywać ziemniaki?

Dla zachowania wszystkich właściwości ziemniaków, istotny jest zarówno sposób ich przygotowania, jak i ilość, w jakiej są one spożywane. Gotowanie na parze daje możliwość uzyskania prawie tak samo atrakcyjnego IG, jak w przypadku młodych ziemniaków, dlatego jest to najbardziej wskazana forma ich przyrządzania. Im wyższej temperaturze poddajemy je podczas obróbki termicznej, tym więcej zachodzi w nich niekorzystnych zjawisk i zmian, zwłaszcza podczas pieczenia i smażenia. Ziemniaków nie należy zbyt długo moczyć w wodzie, gdyż ta wyciąga z nich wartości odżywcze, a obieranie ich przed gotowaniem zwiększa straty w jego trakcie nawet 2,5-krotnie.

kotlety ziemniaczane

A teraz troszkę o samej kampanii.

Będą w niej uczestniczyć dwie rywalizujące na przepisy drużyny – Team Kartofle i Team Ziemniaki. Nasze zmagania będzie mogli śledzić na stronie organizatora i tam też będziecie mogli głosować na ulubiony przepis :) Zapraszam was również na fanpage na facebooku.

Pojawią się przepisy na piknik – jak ten mój dzisiejszy, na randkę, na grilla, dla niespodziewanych gości i dla dzieci – śledźcie więc koniecznie nasze zmagania i głosujcie :D

Dołączcie ze mną do Teamu Kartofli, przygotowujcie przepisy i jedzcie polskie kartofle – bo nie dość że pyszne, to i przede wszystkim zdrowe :)

Na dziś polecam wam te placuszki ziemniaczano-łososiowe – idealne na obiad albo na przekąskę.

Wypróbujcie również inne przepisy z ziemniakami, które pojawiły się już na blogu – niektóre mogą was nieźle zaskoczyć – np. gofry z ziemniakami, albo słodkie oponki :)

placki z łososiem
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Wpis realizowany we współpracy z  Polskim Związkiem Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”

kartofle

Polecane przepisy z ziemniakami

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na proste i szybkie dania z ziemniakami, tudzież kartoflami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 10 lipca

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. fb9970d85ee2f70fb6e955af849a2eda?s=54&d=mm&r=g
    Pati 2017 20 lipca w 12:05- Odpowiedz

    Świetne połączenie. Myślałam, aby zrobić takie z pstrągiem, może nawet wędzonym…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 20 lipca w 13:43- Odpowiedz

      Pstrąg też będzie fajny, placuszki będą delikatniejsze w smaku :)

  2. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 10 lipca w 13:02- Odpowiedz

    My jesteśmy pyrowymi maniaczkami :D Więc te placki zjadłybyśmy w oka mgnieniu :D

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy