Placuszki ziemniaczano-łososiowe
Przepis na placuszki ziemniaczano-łososiowe idealne na obiad lub przekąskę
wpis sponsorowany
Zapraszam dziś na pyszne placki ziemniaczane zrobione z dodatkiem łososia. Te placki sprawdzą się na obiad, lunch, przekąskę i na kolację. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Placuszki ziemniaczano-łososiowe przepis krok po kroku
Jeśli szukacie niebanalnego przepisu na obiad, albo na przekąskę piknikową, to koniecznie spróbujcie tych placków ziemniaczanych z łososiem.
Placuszki ziemniaczano-łososiowe przepis
Składniki
składniki na placuszki ziemniaczane z łososiem
- 500 g kartofli
- 100 g świeżego łososia
- 1 cebula (mała )
- 1-2 łyżki koperku (posiekanego )
- 1 jajko (rozmiar L)
- około 150 g mąki pszennej (do konsystencji)
- sól i pieprz
- bułka tarta
składniki na sos jogurtowy do placuszków
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego (- ok 150 g)
- 1 łyżka koperku (posiekanego )
- sól i pieprz (do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić placuszki ziemniaczano-łososiowe
- Kartofle ugotuj, a następnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę do ziemniaków i ostudź.500 g kartofli
- Na dno niedużej patelni nalej wodę – tak do poziomu około 1 cm.
- Włóż łososia do wody, lekko posól i popierz (ja użyłam pieprz cytrynowy), patelnię przykryj pokrywką i gotuj łososia na średnim ogniu przez około 15-20 minut – aż łosoś będzie gotowy.100 g świeżego łososia, sól i pieprz
- Łososia przestudź, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
- Cebulę posiekaj i lekko zeszklij na patelni.1 cebula
- Do ziemniaków dodaj łososia, cebulę, koperek, jajko i część mąki (nie dodawaj całej od razu, tylko dosypuj w razie potrzeby – ilość mąki będzie zależeć od ziemniaków – młode ziemniaki mają w sobie więcej wody i potrzebują więcej mąki).1 jajko, około 150 g mąki pszennej
- Z ciasta lep nieduże placuszki (ciasto może być trochę lepkie) i obtaczaj je w bułce tartej.bułka tarta
- Gotowe placuszki smaż na patelni na rumiano.
- Do jogurtu naturalnego dodaj koperek, posól i popieprz sos do smaku.1 mały kubek jogurtu naturalnego, 1 łyżka koperku, sól i pieprz
- Sos możesz przełożyć do zakręcanego słoiczka.
- Placuszki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Placuszki ziemniaczane z łososiem – uwagi
Dzisiejszy przepis na placuszki ziemniaczano-łososiowe, to pierwszy przepis z serii. W ciągu najbliższych miesięcy pojawią się jeszcze inne przepisy z kartoflami :)
Zostałam zaproszona do uczestnictwa w kampanii pod hasłem „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, organizowanej przez Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych i bardzo chętnie z tego zaproszenia skorzystałam.
Kampania ma na celu promocję polskich (podkreślam – polskich) ziemniaków i ponowne wprowadzenie tego warzywa do naszej kuchni.
Jak wynika z badań spożycie kartofli w Polsce drastycznie spada, a zastępujemy je makaronem i ryżem.
Czy jedzenie ziemniaków jest zdrowe?
Nie wiem, czy wiecie, że 100 g ziemniaków ma 77 kalorii, gdy ryż, czy makaron ma ponad 350 kalorii w 100 g.
Niesłusznie więc odrzuciliśmy ziemniaki jako szkodzące i tuczące. Poza tym ziemniaki zawierają znaczące ilości witaminy C oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają m.in. na układ nerwowy, funkcjonowanie przemian węglowodanowych, prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, co jest dodatkowo wspomagane przez zawarty w nich błonnik pokarmowy. Magnez, potas, fosfor i inne składniki mineralne usprawniają obniżanie ciśnienia krwi, dbają o zdrowie skóry, prawidłowe funkcjonowanie wzroku i krzepnięcie krwi. Ziemniaki zapobiegają także mutacji komórek nowotworowych, dlatego warto po nie sięgać w ramach profilaktyki.
Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, co pozwala na lepsze regulowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Szczególnie w przypadku osób spożywających większe ilości mięsa istnieje zagrożenie wystąpienia zakwaszenia organizmu, które niesie za sobą ryzyko przewlekłego zmęczenia, zaparć i biegunek, podatności na choroby, osłabienie i innych nieprzyjemnych objawów. Ziemniaki pozwalają temu zapobiegać.
Jak właściwie przygotowywać ziemniaki?
Dla zachowania wszystkich właściwości ziemniaków, istotny jest zarówno sposób ich przygotowania, jak i ilość, w jakiej są one spożywane. Gotowanie na parze daje możliwość uzyskania prawie tak samo atrakcyjnego IG, jak w przypadku młodych ziemniaków, dlatego jest to najbardziej wskazana forma ich przyrządzania. Im wyższej temperaturze poddajemy je podczas obróbki termicznej, tym więcej zachodzi w nich niekorzystnych zjawisk i zmian, zwłaszcza podczas pieczenia i smażenia. Ziemniaków nie należy zbyt długo moczyć w wodzie, gdyż ta wyciąga z nich wartości odżywcze, a obieranie ich przed gotowaniem zwiększa straty w jego trakcie nawet 2,5-krotnie.
A teraz troszkę o samej kampanii.
Będą w niej uczestniczyć dwie rywalizujące na przepisy drużyny – Team Kartofle i Team Ziemniaki. Nasze zmagania będzie mogli śledzić na stronie organizatora i tam też będziecie mogli głosować na ulubiony przepis :) Zapraszam was również na fanpage na facebooku.
Pojawią się przepisy na piknik – jak ten mój dzisiejszy, na randkę, na grilla, dla niespodziewanych gości i dla dzieci – śledźcie więc koniecznie nasze zmagania i głosujcie :D
Dołączcie ze mną do Teamu Kartofli, przygotowujcie przepisy i jedzcie polskie kartofle – bo nie dość że pyszne, to i przede wszystkim zdrowe :)
Na dziś polecam wam te placuszki ziemniaczano-łososiowe – idealne na obiad albo na przekąskę.
Wypróbujcie również inne przepisy z ziemniakami, które pojawiły się już na blogu – niektóre mogą was nieźle zaskoczyć – np. gofry z ziemniakami, albo słodkie oponki :)
Wpis realizowany we współpracy z Polskim Związkiem Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”
Polecane przepisy z ziemniakami
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na proste i szybkie dania z ziemniakami, tudzież kartoflami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Świetne połączenie. Myślałam, aby zrobić takie z pstrągiem, może nawet wędzonym…
Pstrąg też będzie fajny, placuszki będą delikatniejsze w smaku :)
My jesteśmy pyrowymi maniaczkami :D Więc te placki zjadłybyśmy w oka mgnieniu :D
:D