Tarta migdałowa z malinami
Rogale maślane

Pomarańczowe ciasto ze śliwkami i pomarańczowym lukrem 🙂

orange plum cake

Koleżanka z pracy przyniosła mi ogródkowe śliwki – nie za słodkie, miękkie i z obłędnym burgundowym kolorem miąższu 🙂

Większość jak zwykle zjadłam, ale część przeznaczyłam na ciasto.

Wymyśliłam sobie smak i niezbędne składniki. Wróciłam do domu w niedzielę wieczorem, biorę się za przygotowania, a tu zonk – najważniejszych składników nie mam 🙁

Chcąc nie chcąc porzuciłam swoje marzenia i zaczęłam kombinować, co tu upiec.

Tak powstało pomarańczowe ciasto (na likierze pomarańczowym) ze śliwkami i lukrem pomarańczowym (również na likierze ;)) – tak oto przemyca się alkohol do pracy 😉

Na razie nie zdradzę, jaką wersję wymyśliłam wcześniej, bo nadal chcę ją zrealizować 🙂

Jeśli ciasto mają jeść dzieci, to nie martwcie się tak bardzo tym likierem – alkohol wyparuje przy pieczeniu, a do lukru dajcie wtedy sok pomarańczowy, lub po prostu mleko.

pomarańczowe ciasto ze śliwkami_2

pomarańczowe ciasto ze śliwkami_4

pomarańczowe ciasto ze śliwkami_5

pomarańczowe ciasto ze śliwkami_6

Pomarańczowe ciasto ze śliwkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
  • 1,5 szklanki przesianej przez sito mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka - roztrzepane
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki likieru pomarańczowego (ewentualnie soku pomarańczowego_
  • pół szklanki oleju
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • około 250 g śliwek (mniej więcej 8 sporych sztuk)
lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • około 5 łyżeczek likieru pomarańczowego (lub soku pomarańczowego/mleka)
  • garść płatków migdałowych do posypania
Wykonanie
  1. W dużej misie umieść suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki (również jajka).
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
  4. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy około 22 cm.
  5. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół śliwki (skórką do dołu).
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Aby przygotować lukier zmieszaj cukier puder z likierem (dodawaj go stopniowo).
  9. Posmaruj lukrem ciasto, posyp płatkami migdałowymi.

 

Tarta migdałowa z malinami
Rogale maślane

Related Post