Reklama


Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie

W Wielkanoc nie może zabraknąć na moim stole sernika, więc dziś mam propozycję „nabiałową” 😉

Zapraszam na pysznego, delikatnego i bardzo pomarańczowego sernika na czekoladowym spodzie w stylu brownie.

sernik pomaranczowy 4sernik pomaranczowy 3sernik pomaranczowy 2

sernik pomaranczowy 1

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i leciutko go tylko zmodyfikowałam.

Podana porcja na tortownicę 22-24 cm, albo odpowiadającą jej inną foremkę.

 

Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie
 
Autor:
Składniki
składniki spodu:
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 65 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
składniki masy serowej:
  • 1 kg twarogu sernikowego (polecam Piątnicę)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • ⅓ szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
wierzch:
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • pół szklanki dżemu z pomarańczy
  • opcjonalnie cukier puder do smaku
Wykonanie
wykonanie spodu:
  1. Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę oraz mąkę. Wylej ciasto do przygotowanej foremki.
  2. Piecz w 170 stopniach przez około 7 minut i odstaw do przestudzenia.
wykonanie masy serowej:
  1. Zmiksuj delikatnie twaróg z mąką i skórką pomarańczową. Dodaj stopniowo cukier, a następnie pojedynczo jajka - nie miksuj zbyt długo. Na koniec dodaj sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, śmietanę kremówkę (nieubitą) oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  2. Przełóż masę na czekoladowy spód. Piecz w 170 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez 90 minut.
  3. Przygotuj masę na wierzch sernika - zmieszaj śmietanę z dżemem, jeśli masa jest za mało słodka to dodaj cukier puder.
  4. Wylej masę na sernik, wyrównaj i piecz 120 stopniach przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól w ten sposób ostygnąć sernikowi.
  5. Sernik umieść na noc w lodówce (bez przykrycia).

Related Post

Reklama

  • Agnieszka

    Czy sernikowi nie zaszkodzi otwieranie piekarnika i wylewanie masy dżemowej?

    • Nie, po tym czasie sernik jest już w zasadzie upieczony, ty go tylko podpiekasz z tym dżemem 🙂 Myślę, że spokojnie możesz dodać czekoladę :P)

      • Agnieszka

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze, czy można upiec sernik w kąpieli wodnej. Poprawiłoby to jego konsystencję czy byłoby już za mokro?

        • Jeśli będziesz piekła ze ścisłego twarogu – jak np. Piątnica, to może go to zrobić delikatniejszym. Jeśli użyjesz luźniejszego twarogu, to raczej nie będzie większej różnicy.

          • Agnieszka

            Myślałam o takim zwykłym garwolińskim zmielonym 3 razy. Naczytałam się ostatnio o dobroczynnych właściwościach „kąpania” serników i zastanawiam się, czy to naprawdę robi różnicę. Nigdy tak nie piekłam 🙂

          • Nie używałam tego twarogu, więc nie wiem jak on, ale kąpiel wodna na pewno sernikowi nie zaszkodzi 🙂 będzie ładny i równy 🙂

%d bloggers like this: