Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie

Zaktualizowany: 2024 14 lutego
sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie

Przepis na pomarańczowy sernik ze spodem brownie

Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie brownie to pyszna i aromatyczna kombinacja dwóch klasycznych deserów. Spód brownie nadaje sernikowi mocno czekoladową bazę, a dodatek pomarańczy w masie sernikowej wzbogaca smak i dodaje świeżości. Po upieczeniu sernik nabiera idealnej konsystencji i doskonale komponuje się ze słodką, owocową nutą. To idealny deser na specjalne okazje i nie tylko! Upieczcie ten sernik na Wielkanoc, na urodziny, albo na weekend do kawy :)

pomarańczowy sernik na brownie

Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie PRZEPIS krok po kroku

Jeśli lubisz kremowe i aromatyczne serniki w połączeniu z czekoladowym ciastem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie

Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i aromatyczny sernik pomarańczowy na spodzie brownie.
5 z 8 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 hours
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 18
Kalorie 200 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na tortownicę 22-24 cm.
Składniki

składniki czekoladowego spodu do sernika

składniki na sernik pomarańczowy

składniki na wierzch do sernika

  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki dżemu z pomarańczy
  • cukier puder (opcjonalnie – do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowy spód do sernika

  • Czekoladę rozpuść razem z masłem (możesz to zrobić w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
    65 g gorzkiej czekolady, 65 g masła
  • Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę oraz mąkę.
    50 g cukru, 1 jajko, 40 g mąki
  • Wylej ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 7 minut i odstaw do przestudzenia.

Jak zrobić sernik pomarańczowy

  • Zmiksuj delikatnie twaróg z mąką i skórką pomarańczową.
    1 kg twarogu sernikowego, skórka
  • Dodaj stopniowo cukier, a następnie pojedynczo jajka – nie miksuj zbyt długo.
    1 szklanka cukru, 5 jajek
  • Na koniec dodaj sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, śmietanę kremówkę (nieubitą) oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.
    2 łyżki soku z pomarańczy, 1/3 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Przełóż masę na czekoladowy spód. Piecz w 170 stopniach (góra-dół) przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze przez około 90 minut.
  • Przygotuj masę na wierzch sernika – zmieszaj śmietanę z dżemem, jeśli masa jest za mało słodka to dodaj cukier puder.
    200 g kwaśnej śmietany 18%, 0,5 szklanki dżemu z pomarańczy
  • Wylej masę na sernik, wyrównaj i piecz 150 stopniach przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól w ten sposób ostygnąć sernikowi.
  • Sernik umieść na noc w lodówce (bez przykrycia).
Notatki
Kaloryczność zależy od użytych produktów – szczególnie od użytego twarogu.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 200kcalWeglowodany: 20gBiałko: 8gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe sernik pomarańczowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie

Sernik pomarańczowy z brownie – uwagi

Dziś polecam wam pyszny pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie. Taki sernik będzie idealny na święta, ale również jako ciasto na weekend do kawki. Pomarańczowy smak sernikowi zapewnia skórka pomarańczowa, sok pomarańczowy oraz dżem pomarańczowy dodany do wierzchniej polewy.

lekki sernik pomarańczowy

Jak zrobić sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie – wskazówki

Najpierw musicie przygotować proste ciasto czekoladowe. W tym celu rozpuście czekoladę razem z masłem – możecie to zrobić w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej. Potem zmiksujcie jajko z cukrem i wymieszajcie z czekoladą i mąką. Ten czekoladowy spód nie jest zbyt słodki, więc jeśli lubicie słodkie ciasta, to dajcie więcej cukru! Tak przygotowane ciasto podpieczcie w piekarniku. Dopiero na podpieczony spód wylewamy masę sernikową.

Aby zapobiec opadaniu sernik najpierw pieczemy chwilę w 170 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę piekarnika. Pod koniec pieczenia sernik polejcie śmietaną zmieszaną z dżemem pomarańczowym i jeszcze chwilkę podpieczcie. Upieczony sernik dobrze jest schłodzić w lodówce przez kilka godzin – ja zwykle zostawiam go na całą noc.

Tyle moich wskazówek! Zapraszam na pysznego, delikatnego i bardzo pomarańczowego sernika na czekoladowym spodzie w stylu brownie.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki.

sernik pomarańczowo-czekoladowy
sernik czekoladowo-pomarańczowy

sernik pomarańczowy na spodzie brownie<

Pomarańczowy sernik na czekoladowym spodzie na zdjęciach z 2013 roku.

sernik pomaranczowy 4
sernik pomaranczowy 3
sernik pomaranczowy 1

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne serniki i ciasta sernikowe o różnych smakach i różnych dodatkach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i leciutko go tylko zmodyfikowałam.

Podana porcja na tortownicę 22-24 cm, albo odpowiadającą jej inną foremkę

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 29 marca