Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Tort Minionek

Ciasteczka czekoladowe w nowym outficie 🙂

popękane ciasteczka_4

Lubicie czekoladowe ciasteczka?

Jeśli tak, to koniecznie upieczcie sobie te.

Mocno czekoladowe – pełne czekolady i gorzkiego kakao, miękkie w środku i chrupiące z wierzchu, a do tego ta rewelacyjna popękana skórka 🙂

Aby uzyskać ten efekt wystarczy ciasteczka obtoczyć najpierw w cukrze krysztale, a potem w cukrze pudrze. Rosnące w piekarniku ciasteczka zrobią same resztę 🙂

Dzieci je pokochają, a dorośli będą walczyć z maluchami o ostatnie ciacho 🙂

Przepis pochodzi z książki „Cookies” Marthy Stewart.

A jeśli chcecie jeszcze jakieś inne przepisy na ciastka czekoladowe, to zapraszam tutaj 🙂

popękane ciasteczka_1

popękane ciasteczka_2

popękane ciasteczka_5

popękane ciasteczka_6

popękane ciasteczka_8

Popękane ciasteczka czekoladowe
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 24
Składniki
  • 250 g gorzkiej lud deserowej czekolady
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 110 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki brązowego drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ⅓ szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru (do obtaczania)
  • 1 szklanka cukru pudru (do obtaczania)
Wykonanie
  1. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do wystudzenia.
  2. Masło zmiksuj z brązowym cukrem.
  3. Mąkę zmieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
  4. Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii i pojedynczo jajka.
  5. Dodaj ostudzoną czekoladę, mąkę i mleko.
  6. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka (musi nadawać się do formowania w ręku kulek), to dodaj trochę mąki.
  7. Nabieraj łyżeczką ciasto, formuj w dłoni kulki i obtaczaj je najpierw w zwykłym cukrze, a następnie w cukrze pudrze.
  8. Układaj na papierze do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 14 minut, po upieczeniu pozwól chwilę ostygnąć ciastkom.

 

Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Tort Minionek

Related Post