Reklama


Pralinki karmelowe

Pralinki karmelowe z orzechami

 

pralinki karmelowe

 

Pralinki karmelowe z orzechami leśnymi wpadły mi w oko na blogu Kingi z Green Morning. 

Kinga jest mistrzynią słowa – ona tak opisuje swoje przepisy, że aż się chce je zaraz zrobić 🙂 Ja tak właśnie miałam z tymi pralinkami karmelowymi.

Najpierw zobaczyłam przepiękne zdjęcia, potem przeczytałam post i wiedziałam, że muszę je zrobić 🙂

Jeśli lubicie słodycze, ale takie prawdziwe – słodziutkie, delikatne, rozpływające się w ustach, to te pralinki są dla Was.

Tylko ostrzegam – one uzależniają i najlepiej od razu zrobić podwójną porcję – chyba że nie zamierzacie się dzielić 🙂

Powiem jeszcze jedno – pralinki są tak pyszne i tak ładnie się prezentują, że będą idealnym prezentem pod choinkę – zapakuje je tylko w piękne pudełko, albo w pękaty słoik, a na pewno sprawicie komuś ogromną przyjemność 🙂

Mi z normalnej porcji wyszły jakieś 23 pralinki, ale ilość zależy od wielkości – ja robiłam nie większe niż orzechy włoskie.

Wypróbujecie również przepis na trufle kawowe – obłędne 🙂

 

pralinki z mleka w proszku

 

pralinki karmelowe z orzechami

 

domowe pralinki

 

pralinki z orzechami leśnymi

 

domowe pralinki

 

pralinki z orzechami

 

Pralinki karmelowe
 
Autor:
Składniki
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • niecałe pół szklanki gorącej wody
  • 1 i ¾ - 2 szklanki mleka w proszku (tylko nie może być granolowane)
  • około 100 g orzechów laskowych (ewentualnie migdałów)
Wykonanie
  1. Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy - masę mieszaj drewnianą łyżką.
  2. Gdy masa nabierze koloru mlecznej czekolady (masło może się wytrącać, ale się tym nie przejmuj) wlej ostrożnie wodę - masa zacznie gwałtownie bulgotać, ale się uspokoi.
  3. Mieszaj całość, aż masa będzie płynna, wtedy zdejmij z ognia i ostudź.
  4. Do masy dodaj mleko w proszku i zmiksuj mikserem - odstaw na noc do zgęstnienia (nie wstawiaj do lodówki).
  5. Orzechy laskowe podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut - aż lekko zbrązowieją, a skórka zacznie na nich pękać.
  6. Wyjmij blachę z orzechami i odstaw na około 10 minut.
  7. Przełóż orzechy na ściereczkę kuchenną - zwiń ją i energicznie pocieraj przez ściereczkę orzechy - w ten sposób pozbędziesz się z nich skórki.
  8. Mniej więcej połowę orzechów zblenduj albo zmiksuj na proszek.
  9. Łyżką nabieraj trochę masy włóż w środek jeden orzeszek, a następnie w rękach utocz małą kulkę - na koniec obtocz ją w mielonych orzechach.
  10. Powtórz czynności do wykorzystania całej masy.
  11. Jeśli zostaną ci orzechy, to powtykaj je dodatkowo na środku kulek.
  12. Gotowe pralinki możesz przechowywać w lodówce - wtedy jeszcze trochę stężeją.

 

pralinki karmelowe

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: