Czekoladowa granola
Mleko migdałowe

Wypróbowałam ostatnio przepis Lindy Lomelino z bloga Call Me Cupcake na ciasto z rabarbarem.

Ciasto bardzo mi zasmakowało (chyba dzięki sporej ilości kardamonu dodanego do ciasta), więc spieszę się podzielić przepisem 🙂

Najważniejsze – użyjcie cienkich łodyg rabarbaru (a jeśli macie gruby, to podzielcie go na węższe kawałki) – inaczej rabarbar może opaść na dno (mi go trochę opadło). Ciasto nie będzie wtedy wyglądało tak ładnie jak u Lindy, ale dalej będzie bardzo smaczne.

Jeśli nie macie rabarbaru, albo za nim nie przepadacie, to wykorzystajcie np. truskawki 🙂

Podaję przepis na formę około 22-25 cm średnicy.

Ps. Rabarbaru nie musicie wcześniej obierać.

Zmieniając jeszcze temat – ostatnio zamieszkała na moim balkonie mała sójka 🙂 Ptaszek wypadł z gniazda, dzieci z okolicy otoczyły go opieką (nawet śpiewali mu kołysanki ;)), na noc ptaszek „wylądował” na balkonie sąsiada (co by go psy i koty nie dopadły), a rano przeniósł się na nasz balkon i tam sobie na razie mieszka 🙂 Troskliwa mamusia donosi mu żuczki, a my podsuwamy ziarenka i płatki owsiane – chyba go upasiemy 😉 Poniżej możecie zobaczyć zdjęcie naszego nowego podopiecznego (ps. moja Zośka – czytaj kot – siedzi przed balkonem i żałuje, że nie może się do niego dobrać ;))

ciasto z rabarbarem_3

ciasto z rabarbarem_5

ciasto z rabarbarem_7

ciasto z rabarbarem_8

ciasto z rabarbarem_1

 

Proste ciasto z rabarbarem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 15
Składniki
  • 180 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki mleka
  • 150 g cienkich łodyg rabarbaru
  • łyżka cukru (do posypania po wierzchu)
  • cukier puder do dekoracji
Wykonanie
  1. Mąkę przesiej przez sito, a następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i kardamonem.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, to możesz dodać odrobinę mleka).
  3. Dodaj do masła ekstrakt z wanilii oraz jajko - zmiksuj.
  4. Wyłącz mikser, dodaj do masła mąkę na zmianę z mlekiem i wymieszaj całość łyżką.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (średnica 22-25 cm), na wierzchu ułóż pokrojony w kawałki rabarbar i posyp łyżką cukru.
  6. Piecz przez 10 minut w 175 stopniach, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez kolejne 40-50 minut (do suchego patyczka).
  7. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

 

A to nasza sójka 🙂

ptaszek

Czekoladowa granola
Mleko migdałowe

Related Post