Smores cupcakes, czyli babeczki z zapiekaną pianką
Tort safari

Szukałam ostatnio przepis na prosty i szybki chleb pszenny – taki co robi się prawie sam.

Znalazłam ciekawy przepis u Małgosi i wypróbowałam go ostatnio podczas mojego „słomianego” weekendu 😉

Oryginalnie autorka mówi, że dla tego chleba wystarcza około 20 minut wyrastania i potem można go normalnie piec, ale ja (trochę z zajętości piekarnika, trochę z niepewności) wyrastałam go trochę dłużej.

Co jak, co – ale przepis jest godny polecenia. Faktycznie bardzo prosty, szybki, a chlebek jest smaczny – moja córka zaraz po upieczeniu zjadła cztery kanapki – a ona jest raczej niekanapkowa 🙂

Chlebek sprawdzi się znakomicie, gdy macie mało czasu, albo gdy chcecie świeże pieczywo na śniadanie.

Do wersji podstawowej możecie dodać ziarenka, wtedy chleb będzie jeszcze smaczniejszy 🙂

prosty chleb pszenny_2

prosty chleb pszenny_3

prosty chleb pszenny_4

prosty chleb pszenny_6

 

Prosty chleb pszenny
 
Autor:
Składniki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 750
  • 1 i ¼ szklanki letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną wody - wymieszaj.
  2. W dużej misie umieść obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz wodę.
  3. Zagnieć ciasto - ja użyłam miksera z hakiem.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć.
  6. Rękoma spłaszcz ciasto tworząc placek, zwiń podobnie jak roladę.
  7. Przełóż chleb na blaszkę.
  8. Jeśli masz czas, to możesz jeszcze przykryć chleb i pozwolić mu wyrosnąć przez około 20 minut.
  9. Blachę z chlebem wstaw do zimnego! piekarnika.
  10. Ustaw temperaturę na 190 stopni i piecz około 40-45 minut - aż chleb będzie rumiany.
  11. Po upieczeniu ostudź.

 

Przepis podaję z moimi zmianami.

Smores cupcakes, czyli babeczki z zapiekaną pianką
Tort safari

Related Post