Babeczkowe pandy
Parówki w cieście - krabowe przysmaki 🙂

Dziś chciałam pokazać przepis na szybki (szczególnie latem) i pyszny domowy chleb pszenny. Pieczony na białej mące i drożdżach, więc przy upałach rośnie momentalnie, a jego upieczenie zajmuje około 25 minut i już jest pyszny gorący, pachnący bochenek na śniadanie 🙂

Chlebek można upiec bezpośrednio na blaszcze – formując go w kształt bochenka, albo w foremce (tylko wtedy trzeba go popiec jakieś 10 minut dłużej).

 

 

 

Prosty chleb pszenny
 
Autor:
Składniki
  • 500g mąki (może być zwykła 500, ale można też użyć mąki pełnoziarnistej)
  • 15 g drożdży świeżych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru (do rozrobienia drożdży)
  • około 300 - 350 ml ciepłej wody
Wykonanie
  1. Rozrób drożdże z cukrem i odrobiną wody.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj rozczyn drożdżowy i część wody, wyrabiaj ciasto (ręcznie lub miskerem) i dolewaj stopniowo wodę (jeśli używasz mąki pełnoziarnistej, to będziesz potrzebować więcej wody).
  3. Wyrobione ciasto odstaw na około godzinę (latem wystarczy pół godziny), po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i albo uformuj bochenek i połóż na blaszce, albo włóż chleb do foremki.
  4. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Po około godzinie nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz chleb przez 20-25 minut - do zrumienienia (jeśli pieczesz chleb w foremce piecz go około 10 minut dłużej).
  5. Chleb ostudź na kratce.

Babeczkowe pandy
Parówki w cieście - krabowe przysmaki 🙂

Related Post