Paluchy z ciasta pizzowego
Gofry czekoladowe

Trifle, to deser popularny w Anglii. Jest jego mnóstwo odmian, ale w każdym przepisie występuje biszkopt (ewentualnie biszkopty), owoce i krem.

W wersji dla dorosłych biszkopt nasącza się alkoholem (jeśli deser mają jeść dzieci, to proponuję nasączyć ciasto sokiem jabłkowym, albo wodą z cukrem i sokiem z cytryny).

Deser układa się warstwami w szklanym naczyniu albo w mniejszych salaterkach, a następnie schładza się w lodówce.

Ja przygotowałam w domu najprostszą wersję – biszkopt nasączony rumem, przełożony świeżymi truskawkami i borówkami oraz kremem ze śmietany kremówki i mascarpone – deserek wyszedł pyszny, orzeźwiający i pachnący latem 🙂

Przygotujcie sobie wcześniej biszkopt (np z tego przepisu), a tak na szybko możecie wykorzystać kupione biszkopty.

Podaję porcję na 2-3 porcje (zależnie od wielkości pucharków).

 

trifle_4

trifle_1

trifle_6

trifle_7

Prosty deser trifle
 
Autor:
Składniki
trifle:
  • biszkopt lub małe biszkopciki
  • około 300 g świeżych owoców
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
nasączenie biszkoptu:
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki białego rumu
  • 2 łyżeczki cukru
  • w wersji dla dzieci - sok jabłkowy lub woda z cukrem i cytryną
Wykonanie
  1. Biszkopt pokrój w grubą kostkę, albo wytnij szklanką duże koła.
  2. Składniki ponczu połącz razem.
  3. Śmietanę kremówkę zmiksuj, pod koniec dodaj cukier i serek mascarpone - krótko zmiksuj.
  4. Na dno szklanek ułóż warstwę biszkopta i nasącz ją mocno ponczem (moje lekko "pływały" :)).
  5. Ułóż warstwę umytych i ewentualnie lekko pokrojonych owoców, a następnie warstwę bitej śmietany.
  6. Przykryj śmietanę drugą warstwą biszkopta i powtórz ponownie wszystkie czynności.
  7. Deser możesz dodatkowo posypać po wierzchu siekanymi orzechami - nadadzą mu fajnej chrupkości 🙂

 

Paluchy z ciasta pizzowego
Gofry czekoladowe

Related Post