Truskawkowy tort ombre
Lekka beza z pieczonym rabarbarem

pstrąg z grilla 2

 

Zapraszam na nowy przepis – dziś będzie pstrąg z grilla 🙂

Nie jem zbyt często ryb, bo nie umiem ich przyrządzać.

Moje menu rybne ogranicza się do przygotowania łososia sposobem sprzedanym mi przez teściową – sposób rewelacyjny więc mogę zdradzić – na dno patelni nalej trochę wody, włóż łososia, przypraw go wg uznania, patelnię przykryj pokrywką, gotuj tak rybkę do miękkości – dzięki wodzie łosoś jest bardzo soczysty, a do tego nie ma dodatkowych kalorii z tłuszczu 🙂

Z pstrągiem jest równie prosto 🙂

Wystarczy masełko, czosnek, świeża zielenina – pietruszka i koperek, do tego jakaś cytrynka, przyprawy i gotowe 🙂

Ryby możecie przygotować kilka godzin wcześniej, aby przeszły aromatem ziół i przypraw.

Potem już tylko wystarczy wrzucić na grill i zajadać się pyszną i zdrową rybką 🙂

pstrąg z grilla 3

 

pstrąg z grilla 5

 

Pstrąg z grilla
 
Autor:
Składniki
  • 2 wypatroszone pstrągi
  • 2 -3 łyżki rozpuszczonego masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2-4 plasterki cytryny
Wykonanie
  1. Pstrąga umyj i obetrzyj ręcznikiem papierowym.
  2. Do rozpuszczonego masła dodaj natkę i koperek, wyciśnij przez praskę czosnek, posól i popieprz - wymieszaj.
  3. Ryby oprósz solą i pieprzem - w środku i z zewnątrz, nałóż do środka ryb część masła z ziołami, resztą posmaruj wierzch rybek.
  4. Ułóż plasterki cytryny.
  5. Zawiń ryby w folię aluminiową i schowaj do lodówki na kilka godzin.
  6. Ryby możesz ugrillować bezpośrednio w tej folii - około 10-12 z każdej strony.

 

Truskawkowy tort ombre
Lekka beza z pieczonym rabarbarem

Related Post