Pstrąg z grilla
Przepis na pysznego pstrąga z grilla
Zapraszam dziś na prosty przepis idealny na weekend – to rewelacyjny pstrąg z grilla. Ten przepis sprawdzi się idealnie na majówkę i na weekendowe grillowanie w ogródku :)
Podawany z grillowanymi warzywami lub sałatką z pomidorów i ogórków, grillowany pstrąg będzie doskonałym wyborem dla miłośników zdrowej kuchni oraz dla wszystkich, którzy cenią sobie delikatny smak ryby i aromatyczny grillowy posmak. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Pstrąg z grilla prosty przepis
Jeśli planujesz w weekend grilla, albo przyjęcie w ogrodzie, to przygotuj takiego prostego pysznego i soczystego pstrąga idealnego do grillowania. To świetne, lekkie i małokaloryczne danie zachwyci każdego!
Pstrąg z grilla przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić grillowanego pstrąga
- Pstrąga umyj i obetrzyj ręcznikiem papierowym.2 pstrągi
- Do rozpuszczonego masła dodaj natkę i koperek, wyciśnij przez praskę czosnek, posól i popieprz – wymieszaj.2 -3 łyżki masła, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżka koperku, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz
- Ryby oprósz solą i pieprzem – w środku i z zewnątrz, nałóż do środka ryb część masła z ziołami, resztą posmaruj wierzch rybek.
- Ułóż plasterki cytryny.2-4 plasterki cytryny
- Zawiń ryby w folię aluminiową i schowaj do lodówki na kilka godzin.
- Ryby możesz ugrillować bezpośrednio w tej folii – około 10-12 z każdej strony.
Prywatne
Prosty pstrą z grilla – uwagi
Zapraszam na nowy przepis – dziś będzie pstrąg z grilla :)
Nie jem zbyt często ryb, bo nie umiem ich przyrządzać.
Moje menu rybne ogranicza się do przygotowania łososia sposobem sprzedanym mi przez teściową – sposób rewelacyjny więc mogę zdradzić.
Na dno patelni nalej trochę wody, włóż łososia, przypraw go wg uznania, patelnię przykryj pokrywką, gotuj tak rybkę do miękkości.
Dzięki wodzie łosoś jest bardzo soczysty, a do tego nie ma dodatkowych kalorii z tłuszczu :)
Z pstrągiem jest równie prosto :)
Jak przygotować pstrąga do grillowania?
Wystarczy przygotować masełko, czosnek, świeżą zieleninę – pietruszkę i koperek, do tego jakaś cytrynkę, przyprawy.
Smarujemy tym rybkę, zawijamy w folię aluminiową i gotowe :)
Ryby możecie przygotować kilka godzin wcześniej, aby przeszły aromatem ziół i przypraw.
Potem już tylko wystarczy wrzucić na grill i zajadać się pyszną i zdrową rybką :)
A do rybki polecam wam sałatkę grillową z awokado albo sałatkę z brokułów.
Polecam wam również inne przepisy na dania obiadowe.
Polecane przepisy na grilla
Jeśli planujecie przyjęcie z grillowaniem, to koniecznie przygotujcie również na niego świetne sałatki, które doskonale uzupełnią smak grillowanych potraw, a także zróbcie na grillu pyszne kotleciki cevapcici – będą doskonałe!
9 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Po prawdzie ten pstrąg nie jest z grilla, tylko jest duszony, czyli równie dobrze można go zrobić w piekarniku. Owszem jest soczysty, żeby nie powiedzieć wodnisty (bo pstrąg tęczowy jako hodowlany ma dość „wodniste” mięso), dlatego grillowanie bez folii aluminiowej ma przewagę, że od razu podsusza rybę i przypieka ładnie skórę.
…przepyszne:) wczoraj robiliśmy pstrąga pierwszy raz samodzielnie i skorzystaliśmy z Pani przepisu. Polecamy :)
[…] koniecznie – a do sałatki możecie dorzucić pysznego pstrąga z grilla – palce […]
Wygląda obłednie. Uwielbiam ryby i grilla więc na pewno skorzystam z przepisu :)
Pozdrawiam ciepło
Karolina z Zielona Karuzela
Jest przepyszny :)
W takich rybach kocham każdego rodzaju świeże zioła. Wygląda pysznie, coś czuje że następne grillowanie będzie wcześniej niż planowałam ;)
Ja planuję grillować już jutro :)
Wygląda mega apetycznie :) lubie przyrządzać ryby w ten sposób, właściwie nie jada się już u mnie panierowanej, taka uduszona w folii jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza <3
Świetne zdjecia❤️