Drink bombardino
Babeczki pomarańczowo-waniliowe

 

Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę pysznymi świeżo upieczonymi bułeczkami, to dobrze trafiliście 🙂

Te bułeczki możecie przygotować wieczorem, wstawić  ciasto do lodówki, rano ulepić bułeczki i je szybko upiec.

W ten sposób podacie na śniadanie pachnące, ciepłe bułeczki lepsze niż z piekarni 🙂

Wszyscy będą nimi zachwyceni ponieważ są miękkie w środku i delikatne – nawet drugiego dnia nie są wyschnięte (o ile któraś doczeka drugiego dnia ;)).

Z podanej porcji otrzymacie 8 bułeczek o wielkości kajzerki, albo odrobinę większych.

Możecie też upiec dzieciom bułeczki misie 🙂

bułeczki śniadaniowe_4

bułeczki śniadaniowe_instagram

bułeczki śniadaniowe_5

bułeczki śniadaniowe_3

Pszenne bułeczki śniadaniowe
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka ciepłego mleka (do drożdży)
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 250 g mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • około pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
Wykonanie
  1. Rozrób drożdże - pokrusz je, zasyp cukrem i zalej łyżką mleka, wymieszaj i odstaw na chwilę.
  2. Resztę składników (oprócz pozostałego mleka) umieść w dużej misce.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko (wg potrzeby).
  4. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od miski - ja tradycyjnie użyłam do tego miksera z hakiem (świetnie sprawdzają się też świderki).
  5. Wyrobione ciasto przykryj i albo odstaw na noc do lodówki, albo postaw w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
  6. Jeśli ciasto będziesz schładzać przez noc, to wyjmij go wcześniej rano - tak około pół godziny - godzinę przed pieczeniem.
  7. Ciasto zagnieć, podziel na osiem części.
  8. Z każdego kawałka utocz kulkę i połóż na wyłożonej papierem blaszce.
  9. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny (bułeczki z ciasta z lodówki mogą wyrastać odrobinę dłużej).
  10. Pod koniec wyrastania bułeczek włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 220 stopni.
  11. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć ostrym nożem (dobrze się tu sprawdza ostra żyletka).
  12. Włóż bułeczki i piecz je około 15 minut - aż będą ładnie rumiane.
  13. Pozwól im chwilę ostygnąć i możesz jeść 🙂

 

Drink bombardino
Babeczki pomarańczowo-waniliowe

Related Post