Pszenne bułeczki śniadaniowe
Przepis na pszenne bułeczki śniadaniowe
Przepis na pszenne bułeczki śniadaniowe to idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Te miękkie bułeczki o złocistej skórce i delikatnym i miękkim wnętrzu są doskonałą podstawą pysznego śniadania. To pyszna, domowa alternatywa dla sklepowych bułek, która swym aromatem pobudzi apetyt u każdego. Gorąco polecam!
Spis treści
Pszenne bułeczki śniadaniowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz na śniadanie ciepłe bułeczki prosto z piekarnika, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pszenne bułeczki śniadaniowe przepis
Składniki
składniki na pszenne bułki
Instrukcja
Jak zrobić pszenne bułki na śniadanie
- Rozrób drożdże – pokrusz je, zasyp cukrem i zalej łyżką mleka, wymieszaj i odstaw na chwilę.20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mleka
- Resztę składników (oprócz pozostałego mleka) umieść w dużej misce.250 g mąki pszennej, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka soli
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko (wg potrzeby).około 120 ml mleka
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od miski – ja tradycyjnie użyłam do tego miksera z hakiem (świetnie sprawdzają się też świderki).
- Wyrobione ciasto przykryj i albo odstaw na noc do lodówki, albo postaw w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
- Jeśli ciasto będziesz schładzać przez noc, to wyjmij go wcześniej rano – tak około pół godziny – godzinę przed pieczeniem.
- Ciasto zagnieć, podziel na osiem części.
- Z każdego kawałka utocz kulkę i połóż na wyłożonej papierem blaszce.
- Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny (bułeczki z ciasta z lodówki mogą wyrastać odrobinę dłużej).
- Pod koniec wyrastania bułeczek włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 220 stopni (tryb góra dół).
- Bułeczki przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć ostrym nożem (dobrze się tu sprawdza ostra żyletka).
- Włóż bułeczki i piecz je około 15 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Pozwól im chwilę ostygnąć i możesz jeść :)
Prywatne
Bułki śniadaniowe – uwagi
Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę pysznymi świeżo upieczonymi bułeczkami, to dobrze trafiliście. Te bułeczki pszenne możecie przygotować wieczorem, wstawić ciasto do lodówki, rano ulepić bułeczki i je szybko upiec. W ten sposób podacie na śniadanie pachnące, ciepłe bułeczki lepsze niż z piekarni. Wszyscy będą nimi zachwyceni ponieważ są miękkie w środku i delikatne – nawet drugiego dnia nie są wyschnięte (o ile któraś doczeka drugiego dnia).
Z podanej porcji otrzymacie 8 bułeczek o wielkości kajzerki, albo odrobinę większych. Na pewno wystarczy ich dla całej rodziny! Koniecznie przygotujcie te bułki i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowały.
Ps. Możecie też upiec dzieciom bułeczki misie – będą nimi zachwycone!
Polecane przepisy na domowe bułki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na znakomite domowe bułki prosto z piekarnika. Tutaj polecam takie trzy przepisy: