Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami
Orzechowe miniserniczki

Chciałam Wam dziś podać przepis na prosty i smaczny chleb pszenny o smaku serowym.

Pieczony jest z dodatkiem sera feta i sera gouda, nabiera więc fajnego smaczku. W konsystencji jest dość ciężki i zwarty. Najlepiej jest go zjeść szybko, bo jak każdy pszenny chleb szybko obsycha.

Chlebek ten świetnie się nadaje do tostera 🙂

 

Pszenny chleb serowy
 
Autor:
Składniki
  • 500g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 125 g sera feta
  • 100 g tartego sera gouda
Wykonanie
  1. Drożdże rozrób z cukrem w ciepłym mleku i odstaw do lekkiego wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp mąkę i dodaj przestudzone masło, oraz rozczyn drożdżowy. Wyrób ciasto, dodaj pokruszoną fetę oraz goudę (feta jest słona nie trzeba, więc już dodatkowo solić ciasta). Odstaw ciasto do lekkiego wyrośnięcią (około 30 minut), następnie ponownie wyrób i przełóż do foremki keksowej - przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz chleb przez około 60 minut.

 

Przepis pochodzi z Tupperware.

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami
Orzechowe miniserniczki

Related Post