Pszenny chleb tostowy

Zaktualizowany: 2023 6 września
pszenny chleb tostowy4

Przepis na domowy tostowy chleb 

Przygotuj razem ze mną najlepszy domowy chleb tostowy. Będzie on o niebo lepszy od tego ze sklepu. Bez zbędnych dodatków i polepszaczy. Same podstawowe składniki i pyszny chleb na tosty może być wasz. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić najlepszy chleb tostowy w domu.

pszenny chleb tostowy

Pszenny chleb tostowy przepis krok po kroku

Jeśli szukasz niezawodnego przepisu na domowy chleb tostowy to jesteś w dobrym miejscu. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

pszenny chleb tostowy

Pszenny chleb tostowy przepis

Wypieki Beaty
Pyszny domowy pszenny chleb tostowy lepszy niż ze sklepu!
4.53 z 38 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours
Porcje 15 porcji
Wyposażenie
  • Forma keksowa o długości około 30 cm.
Składniki

składniki na chleb tostowy

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki wody (ciepłej – 180 ml)
  • 3/4 szklanki mleka (ciepłego – 180 ml)
  • ok 750 g mąki pszennej (około 5 szklanek (użyłam jedną szklankę mąki pełnoziarnistej))
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła (rozpuszczonego )
Instrukcja
 

Jak zrobić chleb tostowy krok po kroku

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną ciepłej wody – wymieszaj.
    15 g świeżych drożdży, 1,5 łyżki cukru
  • W dużej misce umieść 4 szklanki mąki (600 g), resztę wody, mleko, masło oraz sól.
    3/4 szklanki wody, 3/4 szklanki mleka, ok 750 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto – jeśli ciasto będzie kleiste to dodaj po trochu pozostałą mąkę.
  • Ciasto ma być gęste i elastyczne – tak aby uformować z niego kulę.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany mąką blat, delikatnie uformuj go rękami w kształt prostokąta, a następnie złóż na trzy jak list.
  • Umieść chleb w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Wstaw chleb do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na 190 stopni (góra/dół).
  • Piecz około 40 minut (mniej więcej 30 minut od zagrzania piekarnika).
  • Gotowy chleb wyjmij z foremki i ułóż na kratce do ostudzenia.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb na tosty, tostowy chleb
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pszenny chleb tostowy3

Pszenny tostowy chleb – uwagi

Nie będę chyba wyjątkiem, jeśli przyznam się, że moje dzieci uwielbiają tosty i sandwicze.

Zwykle kupuję chleb tostowy (mimo jego mocno „wzbogaconego” składu), ale od czasu do czasu piekę go sama.

Przetestowałam kilka przepisów, ale ciągle było coś nie tak.

Teraz wpadł mi w ręce ten przepis na chleb tostowy i myślę, że to jest strzał w dziesiątkę :)

Chleb wychodzi idealnie, dobrze się kroi, jest odpowiednio miękki i świetnie się podgrzewa w tosterze.

A mój syn (w przypływie cieplejszych uczuć ;)) powiedział, że to najlepszy chleb tostowy jaki jadł :)

Podaję przepis troszkę zmieniony i przeliczony na porcję na foremkę keksową o długości 30 cm.

pszenny chleb tostowy2

Jakie składniki na tostowy chleb?

Do przygotowania tego chleba używamy jedynie podstawowych składników:

  • mąki pszennej – ja tu użyłam mąkę typ 500
  • mleka – dodaje ono ciastu delikatności
  • wody
  • drożdży – ja użyłam świeże drożdże, bo wolę pracować z nimi, możecie je zastąpić suszonymi – wystarczy tu opakowanie 7g
  • odrobiny masła – rozpuszczonego i przestudzonego

Z tych składników przygotowujemy puszysty chleb tostowy – ja jak zwykle polecam przygotowanie ciasta na chleb mikserem z końcówką do zagniatania ciasta. Szczególnie, że to znacząco ułatwia i skraca pracę. Ciasto na chleb wyrobione mikserem będzie też dobrze napowietrzone, a to zapewni lekki i puszysty chleb.

Zobaczcie dokładny sposób wykonania chleba w przepisie umieszczonym tuż pod zdjęciami.

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.

pszenny chleb tostowy
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.53 z 38 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na chleby domowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe chleby o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy niezwykłe przepisy:

Opublikowano: 2014 4 października

Podziel się przepisem

14 komentarzy

  1. 32041955fc0bb838d3ae660531784292?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzata 2024 12 stycznia w 09:21- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Super przepis, ze względu na alergię zamieniłam mleko na mleko roślinne i masło na olej i wyszło super. Idealny chleb do tostów francuskich.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2024 12 stycznia w 13:51- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo i fajnie, że w twojej wersji też wyszedł pyszny chleb.

  2. f9287a650e5f23c622ff374a1d7655f5?s=54&d=mm&r=g
    Weronika 2023 17 stycznia w 21:10- Odpowiedz

    Czy można użyć mleka migdałowego?

  3. 41e33d89b067c67d7f3e0581bcb52b4c?s=54&d=mm&r=g
    Łukasz 2023 15 stycznia w 09:47- Odpowiedz

    Fajny chleb, świetnie się kroi, smaczny i wyszedł za 1 razem – polecam :)
    Robiłem z mąki pszennej 550 (650g) i orkiszowej 650 (100g) i wg mnie wyszedł trochę za ciężki i mało puszysty (jak na tostowy).
    Przy następnej próbie dam chyba 20g drożdży,
    albo zostawię dłużej w foremce przed włożeniem do piekarnika, bo pękł bok podczas pieczenia.
    Albo trochę więcej masła?
    Albo mąkę 450?

  4. 41b66401c2d0455c4678facea64e3f50?s=54&d=mm&r=g
    Jot 2022 16 grudnia w 12:51- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Najlepszy chleb jaki jedliśmy kiedykolwiek. Przepis na stałe zostaje z nami, chleb pieczemy regularnie. Przeogromne dzięki za genialny przepis na idealny chleb tostowy!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 16 grudnia w 13:06- Odpowiedz

      Super, bardzo się cieszę, że przepis się przydał :)

      • 41b66401c2d0455c4678facea64e3f50?s=54&d=mm&r=g
        Jot 2022 16 grudnia w 14:24- Odpowiedz

        5 gwiazdka
        Przepis przydaje się cały czas. Dzięki Twojemu przepisowi możemy jeść przepyszne tosty i grzanki. Świeży też smakuje rewelacyjnie. Jeszcze raz bardzo Ci dziękujemy.

  5. c82e0fd7d07d83a4a0fc48da73ded567?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2021 25 listopada w 20:21- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Chleb wyszedł pyszny dałam mąkę typ 480 i 500 pol na pol plus sezam na górę dziękuje za przepis :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 25 listopada w 20:23- Odpowiedz

      Proszę bardzo :)

  6. 7cea6ae91867e783a5fb786ea0fb2913?s=54&d=mm&r=g
    Aleksandra 2021 9 stycznia w 00:58- Odpowiedz

    Pyszny chleb, nieco pracochłonny, ale smak wszystko rekompensuje. Z jednej strony zupełnie zwykły chleb, a z drugiej w internecie ciężko trafić na chleb, który byłby po prostu dobry, nie zmanierowany w smaku. Ja dodałam do niego żurawinę dla urozmaicenia i myślę, że dobrze się tutaj odnajduje, następnym razem dam więcej. Chlebek puszysty w środku z chrupiąca skórką na zewnątrz. Super przepis.

  7. ?s=54&d=mm&r=g
    Łucja Brachmańska 2014 13 października w 20:00- Odpowiedz

    Czy można ten chleb zrobić z mąki orkiszowej?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 14 października w 09:02- Odpowiedz

      Myślę, że tak :) Jakbyś go upiekła na tej mące, to daj znać jak wyszedł :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy