Pszenny chleb tostowy
Przepis na domowy tostowy chleb
Przygotuj razem ze mną najlepszy domowy chleb tostowy. Będzie on o niebo lepszy od tego ze sklepu. Bez zbędnych dodatków i polepszaczy. Same podstawowe składniki i pyszny chleb na tosty może być wasz. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić najlepszy chleb tostowy w domu.
Spis treści
Pszenny chleb tostowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz niezawodnego przepisu na domowy chleb tostowy to jesteś w dobrym miejscu. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pszenny chleb tostowy przepis
Wyposażenie
- Forma keksowa o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na chleb tostowy
- 15 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 szklanki wody (ciepłej – 180 ml)
- 3/4 szklanki mleka (ciepłego – 180 ml)
- ok 750 g mąki pszennej (około 5 szklanek (użyłam jedną szklankę mąki pełnoziarnistej))
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła (rozpuszczonego )
Instrukcja
Jak zrobić chleb tostowy krok po kroku
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną ciepłej wody – wymieszaj.15 g świeżych drożdży, 1,5 łyżki cukru
- W dużej misce umieść 4 szklanki mąki (600 g), resztę wody, mleko, masło oraz sól.3/4 szklanki wody, 3/4 szklanki mleka, ok 750 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła
- Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto – jeśli ciasto będzie kleiste to dodaj po trochu pozostałą mąkę.
- Ciasto ma być gęste i elastyczne – tak aby uformować z niego kulę.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany mąką blat, delikatnie uformuj go rękami w kształt prostokąta, a następnie złóż na trzy jak list.
- Umieść chleb w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Wstaw chleb do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na 190 stopni (góra/dół).
- Piecz około 40 minut (mniej więcej 30 minut od zagrzania piekarnika).
- Gotowy chleb wyjmij z foremki i ułóż na kratce do ostudzenia.
Prywatne
Pszenny tostowy chleb – uwagi
Nie będę chyba wyjątkiem, jeśli przyznam się, że moje dzieci uwielbiają tosty i sandwicze.
Zwykle kupuję chleb tostowy (mimo jego mocno „wzbogaconego” składu), ale od czasu do czasu piekę go sama.
Przetestowałam kilka przepisów, ale ciągle było coś nie tak.
Teraz wpadł mi w ręce ten przepis na chleb tostowy i myślę, że to jest strzał w dziesiątkę :)
Chleb wychodzi idealnie, dobrze się kroi, jest odpowiednio miękki i świetnie się podgrzewa w tosterze.
A mój syn (w przypływie cieplejszych uczuć ;)) powiedział, że to najlepszy chleb tostowy jaki jadł :)
Podaję przepis troszkę zmieniony i przeliczony na porcję na foremkę keksową o długości 30 cm.
Jakie składniki na tostowy chleb?
Do przygotowania tego chleba używamy jedynie podstawowych składników:
- mąki pszennej – ja tu użyłam mąkę typ 500
- mleka – dodaje ono ciastu delikatności
- wody
- drożdży – ja użyłam świeże drożdże, bo wolę pracować z nimi, możecie je zastąpić suszonymi – wystarczy tu opakowanie 7g
- odrobiny masła – rozpuszczonego i przestudzonego
Z tych składników przygotowujemy puszysty chleb tostowy – ja jak zwykle polecam przygotowanie ciasta na chleb mikserem z końcówką do zagniatania ciasta. Szczególnie, że to znacząco ułatwia i skraca pracę. Ciasto na chleb wyrobione mikserem będzie też dobrze napowietrzone, a to zapewni lekki i puszysty chleb.
Zobaczcie dokładny sposób wykonania chleba w przepisie umieszczonym tuż pod zdjęciami.
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.
Polecane przepisy na chleby domowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe chleby o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy niezwykłe przepisy:
14 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Super przepis, ze względu na alergię zamieniłam mleko na mleko roślinne i masło na olej i wyszło super. Idealny chleb do tostów francuskich.
Dziękuję bardzo i fajnie, że w twojej wersji też wyszedł pyszny chleb.
Czy można użyć mleka migdałowego?
Można
Fajny chleb, świetnie się kroi, smaczny i wyszedł za 1 razem – polecam :)
Robiłem z mąki pszennej 550 (650g) i orkiszowej 650 (100g) i wg mnie wyszedł trochę za ciężki i mało puszysty (jak na tostowy).
Przy następnej próbie dam chyba 20g drożdży,
albo zostawię dłużej w foremce przed włożeniem do piekarnika, bo pękł bok podczas pieczenia.
Albo trochę więcej masła?
Albo mąkę 450?
Najlepszy chleb jaki jedliśmy kiedykolwiek. Przepis na stałe zostaje z nami, chleb pieczemy regularnie. Przeogromne dzięki za genialny przepis na idealny chleb tostowy!
Super, bardzo się cieszę, że przepis się przydał :)
Przepis przydaje się cały czas. Dzięki Twojemu przepisowi możemy jeść przepyszne tosty i grzanki. Świeży też smakuje rewelacyjnie. Jeszcze raz bardzo Ci dziękujemy.
Chleb wyszedł pyszny dałam mąkę typ 480 i 500 pol na pol plus sezam na górę dziękuje za przepis :)
Proszę bardzo :)
Pyszny chleb, nieco pracochłonny, ale smak wszystko rekompensuje. Z jednej strony zupełnie zwykły chleb, a z drugiej w internecie ciężko trafić na chleb, który byłby po prostu dobry, nie zmanierowany w smaku. Ja dodałam do niego żurawinę dla urozmaicenia i myślę, że dobrze się tutaj odnajduje, następnym razem dam więcej. Chlebek puszysty w środku z chrupiąca skórką na zewnątrz. Super przepis.
Dziękuję.
Czy można ten chleb zrobić z mąki orkiszowej?
Myślę, że tak :) Jakbyś go upiekła na tej mące, to daj znać jak wyszedł :)