Przepis na domowy tostowy chleb
Przygotuj razem ze mną najlepszy domowy chleb tostowy. Będzie on o niebo lepszy od tego ze sklepu. Bez zbędnych dodatków i polepszaczy. Same podstawowe składniki i pyszny chleb na tosty może być wasz. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić najlepszy chleb tostowy w domu.
Spis treści
Pszenny chleb tostowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz niezawodnego przepisu na domowy chleb tostowy to jesteś w dobrym miejscu. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pszenny chleb tostowy przepis
Wyposażenie
- Forma keksowa o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na chleb tostowy
- 15 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 szklanki wody (ciepłej – 180 ml)
- 3/4 szklanki mleka (ciepłego – 180 ml)
- ok 750 g mąki pszennej (około 5 szklanek (użyłam jedną szklankę mąki pełnoziarnistej))
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła (rozpuszczonego )
Instrukcja
Jak zrobić chleb tostowy krok po kroku
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną ciepłej wody – wymieszaj.15 g świeżych drożdży, 1,5 łyżki cukru
- W dużej misce umieść 4 szklanki mąki (600 g), resztę wody, mleko, masło oraz sól.3/4 szklanki wody, 3/4 szklanki mleka, ok 750 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła
- Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto – jeśli ciasto będzie kleiste to dodaj po trochu pozostałą mąkę.
- Ciasto ma być gęste i elastyczne – tak aby uformować z niego kulę.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany mąką blat, delikatnie uformuj go rękami w kształt prostokąta, a następnie złóż na trzy jak list.
- Umieść chleb w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Wstaw chleb do zimnego piekarnika i ustaw grzanie na 190 stopni (góra/dół).
- Piecz około 40 minut (mniej więcej 30 minut od zagrzania piekarnika).
- Gotowy chleb wyjmij z foremki i ułóż na kratce do ostudzenia.
Prywatne
Pszenny tostowy chleb – uwagi
Nie będę chyba wyjątkiem, jeśli przyznam się, że moje dzieci uwielbiają tosty i sandwicze.
Zwykle kupuję chleb tostowy (mimo jego mocno „wzbogaconego” składu), ale od czasu do czasu piekę go sama.
Przetestowałam kilka przepisów, ale ciągle było coś nie tak.
Teraz wpadł mi w ręce ten przepis na chleb tostowy i myślę, że to jest strzał w dziesiątkę :)
Chleb wychodzi idealnie, dobrze się kroi, jest odpowiednio miękki i świetnie się podgrzewa w tosterze.
A mój syn (w przypływie cieplejszych uczuć ;)) powiedział, że to najlepszy chleb tostowy jaki jadł :)
Podaję przepis troszkę zmieniony i przeliczony na porcję na foremkę keksową o długości 30 cm.
Jakie składniki na tostowy chleb?
Do przygotowania tego chleba używamy jedynie podstawowych składników:
- mąki pszennej – ja tu użyłam mąkę typ 500
- mleka – dodaje ono ciastu delikatności
- wody
- drożdży – ja użyłam świeże drożdże, bo wolę pracować z nimi, możecie je zastąpić suszonymi – wystarczy tu opakowanie 7g
- odrobiny masła – rozpuszczonego i przestudzonego
Z tych składników przygotowujemy puszysty chleb tostowy – ja jak zwykle polecam przygotowanie ciasta na chleb mikserem z końcówką do zagniatania ciasta. Szczególnie, że to znacząco ułatwia i skraca pracę. Ciasto na chleb wyrobione mikserem będzie też dobrze napowietrzone, a to zapewni lekki i puszysty chleb.
Zobaczcie dokładny sposób wykonania chleba w przepisie umieszczonym tuż pod zdjęciami.
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.
Polecane przepisy na chleby domowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe chleby o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy niezwykłe przepisy: