Ptasie mleczko lekkie jak piórko :)
Przepis na domowe pianki w czekoladzie
Takie domowe ptasie mleczko w czekoladzie to słodkość, która smakuje każdemu. Każda pralinka składa się z delikatnej pianki o smaku waniliowym, pokrytej czekoladą. Ich mały rozmiar sprawia, że są idealnym łakociem do podzielenia się z bliskimi lub po prostu dla własnej przyjemności. Ich przygotowanie wymaga trochę czasu, ale za to daje wiele satysfakcji i na pewno wzbudzi zachwyt wśród rodziny. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Domowe ptasie mleczko przepis krok po kroku
Jeśli lubicie czekoladowe słodkości i nie boicie się wyzwań w swojej kuchni, to zróbcie to pyszne waniliowe czekoladki.
Waniliowe ptasie mleczko przepis
Składniki
składniki na waniliowe ptasie mleczko
- 150 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – u mnie 30%)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Instrukcja
Jak zrobić ptasie mleczko krok po kroku
- Czekolady rozpuść razem w kąpieli wodnej.150 g czekolady mlecznej, 50 g czekolady gorzkiej
- Pędzelkiem maczanym w rozpuszczonej czekoladzie wysmaruj foremki i włóż do lodówki aby czekolada stężała.
- Po 20 minutach powtórz zabieg. Czekolady nie ma co żałować jeżeli warstwa będzie zbyt cienka – możesz nie wyciągnąć czekoladek z foremek w całości.
- Śmietanę ubij z cukrem pudrem i waniliowym na gęstą masę.250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki cukru waniliowego
- Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej ją krótko i dodaj do śmietany.3 łyżeczki żelatyny
- Tak przygotowaną masę śmietankową nakładaj na wysmarowane czekoladą foremki do 3/4 wysokości. Jeżeli nałożysz za dużo, będziesz mieć problem z pokryciem dolnej (górnej ;)) warstwy czekolady.
- Ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Po ostudzeniu wysmaruj górę resztą czekolady i ponownie wstaw do lodówki.
- Po schłodzeniu ostrożnie wyjmij czekoladki z foremek.
Notatki
Prywatne
Waniliowe ptasie mleczko – uwagi
Chyba każdy lubi ptasie mleczko, więc chciałam zaproponować przepis na jego domową wersję.
Jest trochę czasochłonna, ale podjadanie potem takich czekoladek jest „bezcenne” :)
Najlepiej robić je w silikonowych małych foremkach. Jeśli nie macie specjalnie do tego przeznaczonych, to możecie wykorzystać silikonowe foremki do lodu.
Przepis pochodzi z strony I am gluten free woman.
Polecam wam również inne moje przepisy na pyszne desery.
Jeśli lubicie kokosowe smaki to zróbcie domowe batoniki bounty :)
Polecane przepisy na domowe słodkości
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe desery i słodkości. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
3 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Chciałabym się dopytać o tą żelatynę składniki 3łyzeczki żelatyny a rozpuścić 2 ???
Już poprawiłam przepis – oczywiście dajemy całe 3 łyżeczki (ale niezbyt czubate).
Ależ cudeńka Ci wyszły :)