Ciasto mojito
Sernik kokosowy na Dzień Matki 🙂

Chyba każdy lubi ptasie mleczko, więc chciałam zaproponować przepis na jego domową wersję. Jest trochę czasochłonna, ale podjadanie potem takich czekoladek jest „bezcenne” 🙂

Najlepiej robić je w silikonowych małych foremkach. Jeśli nie macie specjalnie do tego przeznaczonych, to możecie wykorzystać silikonowe foremki do lodu.

Przepis pochodzi z tej strony

ptasie mleczko1

ptasie mleczko2

ptasie mleczko3

 

 

Ptasie mleczko lekkie jak piórko 🙂
 
Autor:
Składniki
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 250 mln śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie
  1. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Pędzelkiem maczanym w rozpuszczonej czekoladzie wysmaruj foremki i włóż do lodówki aby czekolada stężała. Po 20 minutach powtórz zabieg. Czekolady nie ma co żałować jeżeli warstwa będzie zbyt cienka - możesz nie wyciągnąć czekoladek z foremek w całości.
  2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i waniliowym na gęstą masę.
  3. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodaj do śmietany. Tak przygotowaną masę nakładaj na wysmarowane czekoladą foremki do ¾ wysokości. Jeżeli nałożysz za dużo, będziesz mieć problem z pokryciem dolnej (górnej ;)) warstwy czekolady. Ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Po ostudzeniu wysmaruj resztą czekolady i ponownie wstaw do lodówki.
Notatki
Mi zostało trochę śmietany i wykorzystałam ją jako deser - przełożyłam ją do pucharków i zalałam owocową galaretką. Dzieciaki były wniebowzięte 🙂 Smacznego 🙂

Ciasto mojito
Sernik kokosowy na Dzień Matki 🙂

Related Post