Ptysie z kremem rabarbarowym

Zaktualizowany: 2023 17 maja
ptysie z rabarbarem

Przepis na ptysie z kremem rabarbarowym

Dziś zapraszam na domowe ptysie z kremem z rabarbaru i serka mascarpone. Te delikatne i puszyste ptysie wypełnione kremem o intensywnym smaku rabarbaru są wyborne! To połączenie kruchości, słodyczy i lekkości, które rozpływa się w ustach. Spróbuj tego wyjątkowego deseru i zobacz jak dobrze może smakować rabarbar!

proste ptysie

Ptysie z kremem rabarbarowym przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ptysie i ciastka z kremem, to koniecznie przygotuj ten krem rabarbarowy i przełóż nim chrupiące ptysie. Idealny letni deser gwarantowany!

łatwe ptysie

Ptysie z kremem rabarbarowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie ptysie z kremem rabarbarowym i frużeliną z rabarbaru i malin.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 25 minut
1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 55 minut
Danie Deser
Porcje 12
Składniki

składniki na parzone ciasto na ptysie

składniki na krem rabarbarowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g rabarbarowego curdu ((przepis na blogu))
  • cukier puder (ewentualnie do smaku – nie dawałam)
  • różowy barwnik (opcjonalnie trochę dla koloru – dodałam trochę barwnika w żelu)

składniki na frużelinę z rabarbaru i malin

Instrukcja
 

Jak zrobić parzone ciasto na ptysie

  • W rondelku zagotuj wodę razem z masłem i solą.
    250 ml wody, 80 g masła, 1 szczypta soli
  • Gdy masło się rozpuści dodaj przesianą przez sitko mąkę i mieszaj energicznie, aż cała mąka ładnie się połączy z płynem.
    150 g mąki pszennej
  • Odstaw rondelek z ciastem do wystudzenia.
  • Do wystudzonego wbij pojedynczo jajka i po każdym dokładnie zmiksuj mikserem.
    4 jajka
  • Przełóż ciasto do worka cukierniczego albo mocnego woreczka i wyciśnij ptysie – zachowaj między nimi lekkie odstępy.
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut – aż będą lekko rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie odkrój z góry "czapeczki" :)

Jak zrobić krem rabarbarowy

  • Zmiksuj serek mascarpone razem z curdem z rabarbaru.
    250 g serka mascarpone, 100 g rabarbarowego curdu
  • Jeśli czujesz taką potrzebę, to możesz dosłodzić krem cukrem pudrem, ale jak dla mnie krem był wystarczająco słodki.
    cukier puder
  • Możesz też dodać kremowi kolory za pomocą barwnika spożywczego (oryginalnie był bardziej beżowy niż różowy ;)).
    różowy barwnik

Jak zrobić frużelinę z rabarbaru i malin

  • Rabarbar pokrój w plasterki o grubości około 1 cm i włóż do rondelka razem z malinami.
    200 g rabarbaru, 50 g malin
  • Dodaj trochę wody – tyle aby przykryła dno, ale nie zalała całych owoców.
    trochę wody
  • Wsyp cukier i gotuj całość, aż rabarbar zmięknie.
    około 50 g cukru
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców – zamieszaj, a gdy masa lekko zgęstnieje zdejmij z ognia i ostudź.
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ptysie z kremem rabarbarowym wykończenie

  • Kremem rabarbarowym wypełnij spody ptysiów, na niego nałóż trochę frużeliny, przykryj „czapeczką:.
  • Na koniec oprósz ptysie cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe ciastka z rabarbarem, ptysie z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ptysie z kremem rabarbarowym

Ptysie z kremem z rabarbaru – uwagi

Oj dawno już nie robiłam żadnych ptysiów, a muszę przyznać, że już się mi chciało zjeść dobrego ptysia z kremem :)

W lodówce miałam jeszcze trochę rabarbarowego curdu, więc stwierdziłam, że zrobię ptysie z kremem rabarbarowym.

Do tego przygotowałam migiem trochę frużeliny z rabarbarem i malinami – całość bombowa.

Nie za słodka, nie za kwaśna.

Ptysie już tylko oprószyłam cukrem pudrem – myślę, że przy tak bogatym wnętrzu nie potrzeba niczego więcej :)

Ptysie wyciskałam dużą rosyjską tylką i wyszły mi całkiem spore – może nie rozmiar z cukierni, ale niewiele mniejszy.

Jeśli nie macie takiej dużej tylki, to wystarczy ciasto włożyć do mocnego worka i odciąć mu jednej koniec.

Za pomocą takiego worka spokojnie wyciśniecie sobie ptysie :)

Z podanej porcji otrzymacie sporo ptysiów.

Jeśli kremu wam zabraknie, to nic straconego – wystarczy ubić trochę śmietany kremówki z cukrem pudrem, dołożyć jakieś świeże owoce i pyszne ptysie z bitą śmietaną gotowe :)

Na blogu znajdziecie dokładny przepis na takie ptysie (z dodatkiem mascarpone – chociaż nie jest on zupełnie niezbędny), jak również na ptysie czekoladowe z kremem kawowym :D

ptysie z kremem

eklerki z kremem
ciasto na ptysie
ptysie z kremem
proste ptysie

Polecane przepisy na ptysie i eklery

Jeśli lubicie ptysie i eklery z kremem, to na blogu znajdziecie jeszcze kilka pysznych przepisów. Tutaj polecam między innymi takie trzy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 26 maja