Reklama


Ptysie z kremem rabarbarowym

Ptysie z kremem rabarbarowym

 

ptysie z rabarbarem

 

Oj dawno już nie robiłam żadnych ptysiów, a muszę przyznać, że już się mi chciało zjeść dobrego ptysia z kremem 🙂

W lodówce miałam jeszcze trochę rabarbarowego curdu, więc stwierdziłam, że zrobię ptysie z kremem rabarbarowym.

Do tego przygotowałam migiem trochę frużeliny z rabarbarem i malinami – całość bombowa.

Nie za słodka, nie za kwaśna.

Ptysie już tylko oprószyłam cukrem pudrem – myślę, że przy tak bogatym wnętrzu nie potrzeba niczego więcej 🙂

Ptysie wyciskałam dużą rosyjską tylką i wyszły mi całkiem spore – może nie rozmiar z cukierni, ale niewiele mniejszy.

Jeśli nie macie takiej dużej tylki, to wystarczy ciasto włożyć do mocnego worka i odciąć mu jednej koniec.

Za pomocą takiego worka spokojnie wyciśniecie sobie ptysie 🙂

Z podanej porcji otrzymacie sporo ptysiów.

Jeśli kremu wam zabraknie, to nic straconego – wystarczy ubić trochę śmietany kremówki z cukrem pudrem, dołożyć jakieś świeże owoce i pyszne ptysie z bitą śmietaną gotowe 🙂

Na blogu znajdziecie dokładny przepis na takie ptysie (z dodatkiem mascarpone – chociaż nie jest on zupełnie niezbędny), jak również na ptysie czekoladowe z kremem kawowym 😀

 

ptysie z kremem rabarbarowym

 

proste ptysie

 

ptysie z kremem

 

eklerki z kremem

 

ciasto na ptysie

 

ptysie z kremem

 

Ptysie z kremem rabarbarowym
 
Autor:
Składniki
ciasto na ptysie:
  • 250 ml wody
  • 80 g masła
  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g rabarbarowego curdu (przepis na blogu)
  • ewentualnie cukier puder do smaku - nie dawałam
  • opcjonalnie trochę różowego barwnika dla koloru - dodałam trochę barwnika w żelu
frużelina:
  • 200 g rabarbaru
  • 50 g malin
  • około 50 g cukru - lub do smaku
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • trochę wody
Wykonanie
  1. W rondelku zagotuj wodę razem z masłem i solą.
  2. Gdy masło się rozpuści dodaj przesianą przez sitko mąkę i mieszaj energicznie, aż cała mąka ładnie się połączy z płynem.
  3. Odstaw rondelek z ciastem do wystudzenia.
  4. Do wystudzonego wbij pojedynczo jajka i po każdym dokładnie zmiksuj mikserem.
  5. Przełóż ciasto do worka cukierniczego albo mocnego woreczka i wyciśnij ptysie - zachowaj między nimi lekkie odstępy.
  6. Piecz w 200 stopniach przez około 20-25 minut - aż będą lekko rumiane.
  7. Po upieczeniu ostudź, a następnie odkrój z góry "czapeczki" 🙂
krem:
  1. Zmiksuj serek mascarpone razem z curdem z rabarbaru.
  2. Jeśli czujesz taką potrzebę, to możesz dosłodzić krem cukrem pudrem, ale jak dla mnie krem był wystarczająco słodki.
  3. Możesz też dodać kremowi kolory za pomocą barwnika spożywczego (oryginalnie był bardziej beżowy niż różowy ;)).
frużelina:
  1. Rabarbar pokrój w plasterki o grubości około 1 cm i włóż do rondelka razem z malinami.
  2. Dodaj trochę wody - tyle aby przykryła dno, ale nie zalała całych owoców.
  3. Wsyp cukier i gotuj całość, aż rabarbar zmięknie.
  4. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców - zamieszaj, a gdy masa lekko zgęstnieje zdejmij z ognia i ostudź.
wykończenie:
  1. Kremem rabarbarowym wypełnij spody ptysiów, na niego nałóż trochę frużeliny, przykryj "czapeczką:.
  2. Na koniec oprósz ptysie cukrem pudrem.
 

 

proste ptysie

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: