Pulled pork, czyli wieprzowina szarpana

Zaktualizowany: 2024 16 kwietnia
pulled pork

Przepis na pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę

Przepis na pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę, to klasyka kuchni amerykańskiej, w której mięso wieprzowe duszone jest w niskiej temperaturze przez długi czas, aż stanie się miękkie i łatwo rozpadające się na włókna. W rezultacie otrzymuje się soczyste, pełne smaku mięso, które doskonale nadaje się do różnego rodzaju dań, takich jak kanapki, tortille czy sałatki. Proces przygotowania może być czasochłonny, ale efekt końcowy wart jest trudu, ponieważ pulled pork zachwyca nie tylko smakiem, ale także aromatem i konsystencją. Spróbuj koniecznie!

wieprzowina długo pieczona

Szarpana wieprzowina przepis krok po kroku

Jeśli szukasz wyjątkowego pomysłu na posiłek dla całej rodziny, albo gromadki znajomych, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

wieprzowina szarpana

Pulled pork, czyli wieprzowina szarpana przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i rozpływającą się w ustach pieczoną wieprzowinę.
5 z 4 ocen
Czas wykonania 10 hours 10 minut
8 hours
Czas całkowity 18 hours 10 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na przyprawę do mięsa:

  • 0,5 łyżki kuminu ((kminu rzymskiego))
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżeczka chilli (lub pieprzu cayenne)
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 łyżki czarnego pieprzu
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżka pasty paprykowej ((może być np. ajwar))

składniki na solankę do mięsa

  • 1 litr wody
  • 4 łyżki soli
  • 50 g zwykłego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżki przyprawy do mięsa (tej podanej powyżej)
  • 1 kg łopatki wieprzowej.
Instrukcja
 

Jak zrobić szarpaną wieprzowinę

  • Wszystkie składniki przyprawy wymieszaj razem w miseczce.
    0,5 łyżki kuminu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka chilli, 0,5 łyżki soli, 0,5 łyżki czarnego pieprzu, 1 łyżka pasty paprykowej, 50 g brązowego cukru
  • Do sporego garnka wlej wodę, dodaj 1,5 łyżki przyprawy, sól, cukier i liście laurowe.
    1 litr wody, 4 łyżki soli, 50 g zwykłego cukru, 2 liście laurowe
  • Mięso włóż do wody, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 8 godzin.
  • Po tym czasie mięso wyjmij z solanki i lekko osusz ręcznikiem papierowym.
  • Natrzyj z każdej strony pozostałą przyprawą – możesz mięso posypać dodatkowo ziołami.
  • Włóż mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (tryb góra/dół) i piecz przez co najmniej 8 godzin (najlepiej piec przez noc – ja wstawiłam mięso do zimnego piekarnika i nastawiłam mu pieczenie z opóźnieniem, tak aby te 8 godzin skończyło się około 11 przed południem).
  • Po tych 8 godzinach podnieś temperaturę do 130 stopni i piecz mięso kolejną godzinę.
  • Po godzinie mięso odkryj i piecz kolejną godzinę.
  • W trakcie pieczenia z mięsa wypłynie wiele soku, więc nie trzeba go dodatkowo podlewać na początku i w trakcie żadną wodą, czy tłuszczem.
  • Upieczone mięso rozerwij widelcem na drobne kawałki – możesz je dodatkowo wymieszaj z wytworzonym w trakcie pieczenia sosem.
Prywatne
Słowa kluczowe szarpana wieprzowina
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wieprzowina szarpana

Szarpana wieprzowina na obiad – pomysł na posiłek dla całej rodziny

Już od dłuższego czasu miałam ochotę na zrobienie w domu pulled pork, czyli szarpanej wieprzowiny. Jeśli nie wiecie o co chodzi, to taka wieprzowina (a dokładnie łopatka) jest najpierw moczona w solance przez przynajmniej 8 godzin, a potem pieczona przez 10 godzin :) Nieźle, prawda?

Tak długi czas pieczenia w połączeniu z niską temperaturą pieczenia powoduje, że mięso jest wyjątkowo delikatne i wręcz rozpada się na kawałeczki. Takie mięsko wieprzowe możecie podać na obiad do ziemniaków i surówki, ale ja proponuję podać ją w bardziej amerykańskim stylu – czyli w kanapce z dodatkami (podobnie jak podajecie hamburgera). Samo przyprawienie mięsa możecie zrobić według Waszego własnego uznania – możecie je zrobić mniej lub bardziej pikantne, albo aromatyczne.

Ja swoją wieprzowinę podałam z domowymi bułeczkami gryczanymi, ale możecie też przygotować bardziej tradycyjne bułki hamburgerowe z mojego przepisu :) Pulled pork zrobiłam z lekko ponad kilograma mięsa i wystarczyło go na dwa obiady dla naszej czwórki (zakładając po jednej wypasionej kanapce na głowę :)). To u kogo zagości taka szarpana wieprzowina na obiad? Dajcie znać w komentarzu.

Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na obiad.

pulled pork
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę
kanapka z pulled pork
burger z pulled pork

Przepis znalazłam na stronie Chilli bite (podaję z moimi zmianami).

Polecane przepisy na mięso idealne na obiad

Zobacz również inne moje przepisy na mięsne obiady świetne dla całej rodziny. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 18 marca

Podziel się przepisem

10 komentarzy

  1. 2c3be1443ac4d6c8ade19a8197423604?s=54&d=mm&r=g
    marta i wojtek a. 2022 4 listopada w 14:03- Odpowiedz

    przesuszona, widac zreszta na zdjeciach. szkoda sie rozpisywac o „solance” bo idzie pasc ze smiechu. mocne 2/5 – ale spokojnie, nauczysz sie.

    • b8a7e8a97130801d1c7eddcf6daae5d4?s=54&d=mm&r=g
      Dawid 2023 4 lutego w 14:59- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Co jest nie tak z solanką, oprócz tego że jest śmieszna ?

  2. 87e98e991d3b742e447564f8b79bb0ad?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2021 9 listopada w 18:33- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Cudo robiłam, przepyszne

  3. ea05507e2b8bc96aa346479ae79cc654?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2021 14 października w 19:48- Odpowiedz

    Robiłam z tego przepisu pulled pork. Wyszło wyśmienite. Przyprawy bardzo dobrze dobrane, nie zdominowały smaku mięsa (co miało miejsce w innym przepisie). Ja osobiście piekłam 6 godz. i dopiekałam 1 godz. bez przykrycia. Podczas pieczenia w domu unosi się taki zapach, że domownicy tylko dopytują kiedy mięso będzie gotowe.

  4. f294df25665b24b4d0eaf127674cd728?s=54&d=mm&r=g
    Dorota Kalinowska 2017 29 maja w 15:22- Odpowiedz

    Zrobiłam. I żałuję.
    Żałuję, że tylko z 1 kg :). Pieczeń wyszła znakomita, rozpływała się w ustach. Zestaw i ilość przypraw doskonale zbilansowana (po upieczeniu nie czuć kuminu, czego najbardziej się obawiałam). Od siebie dodałam trochę suszonej papryki jalapeno. Piekłam w tem. ~90 stopni, a dopiekałam w 120. Polecam.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 29 maja w 15:31- Odpowiedz

      Następnym razem Dorota od razu rób z 2 kg :D

      • f294df25665b24b4d0eaf127674cd728?s=54&d=mm&r=g
        Dorota Kalinowska 2017 29 maja w 15:51- Odpowiedz

        Co najmniej ;)

  5. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 19 marca w 13:43- Odpowiedz

    Może mięsko nie jest naszym ulubionym daniem ale trzeba przyznać, że ta kanapka prezentuje się niezwykle apetycznie :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 19 marca w 18:14- Odpowiedz

      To tak jak ja – mogę długo bez mięska funkcjonować, ale od czasu do czasu nawet mi się go chce :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy