Puszysta szarlotka

Zaktualizowany: 2023 20 sierpnia
lekkie i puszyste ciasto z jabłkami i cukrem pudrem

Przepis na prostą puszystą szarlotkę

Przygotujcie razem ze mną pyszną i prostą szarlotkę pełną dużych kawałków jabłka zatopionych w lekkim ucieranym cieście o lekko cytrynowym aromacie. Takie cytrynowe ciasto z jabłkami doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty albo kawy. Puszyste ciasto jest miękkie i długo zachowuje świeżość. Spróbujcie koniecznie!

puszysta szarlotka z jabłkami i cukrem pudrem

Puszysta szarlotka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasta, a do tego uwielbiasz ciasta z jabłkami, to koniecznie upiecz to ciasto.

lekkie i puszyste ciasto z prażonymi jabłkami i cukrem pudrem

Puszysta szarlotka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i lekką szarlotkę z dużymi kawałkami jabłek.
4.49 z 25 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 230 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na tortownicę o wielkości 22 cm.
Składniki

składniki na jabłka do szarlotki

składniki na puszyste ciasto do szarlotki

Instrukcja
 

Jak zrobić jabłka do puszystej szarlotki

  • Owoce obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
    ok 650 g jabłek
  • Sok z cytryny dodaj do jabłek i przemieszaj całość.
    sok z połowy cytryny
  • Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka i cukier – przesmaż jabłka aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną – ostudź.
    ok 650 g jabłek, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru trzcinowego

Jak zrobić ucierane ciasto do puszystej szarlotki

  • Masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę.
    160 g masła, 130 g cukru, skórka z cytryny
  • Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.
    100 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
    4 żółtka
  • Dodaj porcjami zmieszane mąki i delikatnie połącz – nie miksuj za długo.
  • Białka ubij aż będą sztywne, dodaj połowę do ciasta i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
    4 białka
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dno wyłóż mniej więcej połowę ciasta, na wierzch wyłóż jabłka, a na nie resztę ciasta, które delikatnie rozsmaruj.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40-45 minut – po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 230kcalWeglowodany: 34gBiałko: 4gTłuszcz: 14gBłonnik: 2g
Słowa kluczowe ucierana szarlotka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
delikatne maślane ciasto przekładane smażonymi jabłkami i posypane cukrem pudrem

Ucierana szarlotka z jabłkami – uwagi

Puszysta szarlotka wjechała na stół, więc to oznacza nadchodzącą jesień – przynajmniej u mnie :)

Czy wy też tak macie, że właśnie jesienią najchętniej jecie i robicie ciasta z jabłkami?

Inne owoce odeszły w zapomnienie, a sezon na pyszne, polskie jabłka właśnie rozkwita w najlepsze.

Dziś mam dla was delikatną, maślano-cytrynową w smaku szarlotkę z krótko smażonymi jabłkami – jabłka są w dużych kawałkach, więc fajnie je czuć w cieście.

Ciasto jest na tyle uniwersalne, że potem możecie je robić z dowolnymi owocami – spróbujcie ze śliwkami albo brzoskwiniami – a zimą możecie wykorzystać nawet owoce w puszce.

Podaję wam przepis na tortownicę o średnicy około 22 cm.

Zapraszam również na szarlotkę cytrynową, szarlotkę sypaną (super łatwą), albo na irlandzkie ciasto z jabłkami.

puszysta i delikatna szarlotka z prażonymi jabłkami
puszysta szarlotka
lekkie i puszyste ciasto z jabłkami

Przepis znalazłam na Kwestia smaku – podaję moją zmienią wersję.

Polecane przepisy na szarlotkę

Wypróbujcie również inne moje przepisy na idealne szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 29 września

Podziel się przepisem

9 komentarzy

  1. 6f4a5c2848ec9d5e5294cf53231017e1?s=54&d=mm&r=g
    Arleta 2023 24 lutego w 16:47- Odpowiedz

    Witam,zachęcona opiniami zrobiłam ciasto, ale jestem pełna niepokoju gdyż przed dodaniem ubitych białek ciasto miałam bardzo ścisłe ,teraz się piecze zobaczymy

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 24 lutego w 18:41- Odpowiedz

      Ciasto jest gęste przed pieczeniem, daj znać jak wyszło :)

  2. 5cc80ff17cc8a164984befd0916611fb?s=54&d=mm&r=g
    Anetta 2023 29 stycznia w 14:17- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Zrobiłam dziś to ciasto ,zwiększyła ilość produktów….wyszło obłędnie ☺️pyszne

  3. 65fed2e88f54bd5bf6cc11006932e694?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2022 8 października w 21:45- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Ciasto wyszło PYSZNE! Robiłam w tortownicy 24 cm, ilości składników nie zmieniałam, oprócz cukru, którego dodałam 100g, a nie 130. Pychotka

  4. 8ae577aa0c1f7473b41ad971c2c4ee41?s=54&d=mm&r=g
    Ala 2018 24 listopada w 09:15- Odpowiedz

    Wczoraj zrobiłam to ciasta, wyszło pyszne! Mam 2 pytania : jak zwiększyć proporcje na blaszkę 25 cm i czy mogę zmniejszyć ilość cukru o połowę?
    Będę wdzięczna za odpowiedź!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 24 listopada w 09:28- Odpowiedz

      Hej.
      Jeżeli chodzi o cukier, to możesz oczywiście zmniejszyć ilość (szczególnie jak masz bardzo słodkie jabłka) :)
      aby przeliczyć proporcje użyj tego: https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/. Podajesz foremkę z przepisu oraz swoją i dostajesz mnożnik do składników :)

  5. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 1 października w 18:17- Odpowiedz

    Zdecydowanie jesienią mamy największą ochotę na ciasta z dynią, jabłkami i śliwkami :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 2 października w 09:46- Odpowiedz

      To tak jak ja :)

  6. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    wypiekibeaty 2017 1 października w 17:03- Odpowiedz

    :D

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy