Corn dogi
Babeczki red velvet na Halloween

Puszyste bułeczki dyniowe

 

buleczki dyniowe

 

Miałam jeszcze w lodówce trochę puree z dyni, to upiekłam pyszne, słoneczne puszyste bułeczki dyniowe – to tak na poprawę humoru w tą pochmurną jesienną pogodę.

Puree robiłam z dyni hokkaido, a ona ma mocny, intensywny kolor, który nadał bułeczką rewelacyjną wręcz barwę, aż się do nich buzia sama uśmiecha 😉

Zresztą sami zobaczcie jakie słońce wniosły te bułeczki do mojego domu.

Do dyni bardzo lubię korzenne przyprawy i tutaj też dodałam do ciasta cynamon, gałkę muszkatołową i mielony imbir, do tego odrobinka cukru i pyszne buły gotowe.

Nie spodziewajcie się jednak słodkiej drożdżówki – co to to nie 😉

Myślę, że spokojnie możecie taką bułkę zjeść nawet z szynką, chociaż ja osobiście postawiłam na domową frużelinę z malin – mąż wybrał krem czekoladowo-orzechowy, a była też wersja z masłem orzechowym.

Bułeczki zachowują swoją puszystość nawet następnego dnia – w ogóle się nie wysuszają (tylko schowajcie je do foliowego woreczka).

Ja zrobiłam 8 bułeczek – takich nawet dość sporych, jeśli wolicie małe bułeczki, to przygotujcie ich 12.

Ps. Moje puree było mocno gęste i zwarte, więc musiałam dolewać w trakcie mleka – dlatego w przepisie podaję mleko w „widełkach”.

Wypróbujcie też inne przepisy z dynią 🙂

bułeczki z dynią

 

domowe bułeczki

 

bułki dyniowe

 

buleczki dyniowe

 

bułki z dynią

 

bułeczki dyniowe

 

Puszyste bułeczki dyniowe
 
Autor:
Składniki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • około 400 g mąki
  • 200 g puree z dyni
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • czubata łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • odrobina rozpuszczonego masła do posmarowania bułek po upieczeniu
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj.
  2. Dodaj pół szklanki ciepłego mleka - wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  3. W dużej misce umieść mąkę, puree z dyni, przyprawy, olej i jajka.
  4. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie konieczności dodaj resztę mleka (dużo zależy od gęstości puree - moje było bardzo gęste).
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Po około godzinie wyjmij ciasto na posypany mąką blat i ponownie zagnieć - w razie konieczności możesz dodać trochę mąki - ciasto ma być gęste, ale może być trochę kleiste.
  7. Podziel ciasto na małe bułeczki, obtocz je delikatnie w mące.
  8. Ułóż bułeczki w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  9. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
  10. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  11. Piecz bułeczki przez około 25 minut - sprawdź patyczkiem, czy bułeczki są w środku upieczone.
  12. Wyjmij foremkę z piekarnika i od razu posmaruj bułeczki po wierzchu rozpuszczonym masłem.

 

Corn dogi
Babeczki red velvet na Halloween

Related Post