Bomba truskawkowa
Puszyste ciasto z brzoskwiniami

Lubicie bułki?

A bułki pełnoziarniste też?

Od teraz możecie je przygotować sami w domu, bo mam dla Was rewelacyjny przepis 🙂

Bułki wychodzą przepyszne i przede wszystkim miękkie i puszyste nawet na drugi dzień (przy przechowywaniu w woreczku, aby nie obsychała).

Domowe wypieki – szczególnie bułki – mają tendencję do twardnienia, bo nie dodajemy do nich żadnych polepszaczy i spólchniaczy.

Te bułeczki są inne – na prawdę zaskoczą Was swoją teksturą.

Możecie tak jak ja zrobić sobie podłużne bułeczki na napchać je pysznymi dodatkami, albo zrobić bardziej tradycyjne okrągłe.

Z podanej porcji otrzymacie 8 bułek standardowej wielkości.

bułki pełnoziarniste_7

bułki pełnoziarniste_1

bułki pełnoziarniste_8

bułki pełnoziarniste_3

bułki pełnoziarniste_4

 

Puszyste bułki pełnoziarniste
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
  • 250 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej (ewentualnie zwykła)
  • 200 ml letniego mleka
  • 150 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżką mąki pszennej chlebowej i zalej około pół szklanki ciepłej wody - zamieszaj i odstaw na około 20 minut.
  2. W dużej misce umieść pozostałą mąkę chlebową i mąkę pełnoziarnistą, dodaj sól i olej, wlej rozczyn drożdżowy i mleko.
  3. Zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dodaj resztę wody - w zależności od potrzeb.
  4. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
  5. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć, a następnie podziel na osiem części.
  6. Z każdej uformuj bułkę, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Przed pieczeniem posmaruj bułki odrobiną mleka.
  8. Piecz około 20 minut w 190 stopniach.
  9. Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Ciasto możesz przechować w lodówce i upiec bułki następnego dnia. Możesz je też zamrozić (wtedy włóż je do mrożenia od razu po wyrobieniu - nie odstawiaj go do wyrośnięcia).

 

Bomba truskawkowa
Puszyste ciasto z brzoskwiniami

Related Post