Puszysty sernik najlepszy przepis
Przepis na puszysty sernik na herbatnikach
Szukasz przepisu na lekki i puszysty sernik, który będzie delikatny jak chmurka? Jeśli tak, to przygotuj ten sernik z pianą z białek i do tego z bitą śmietaną. Nadają one sernikowi wyjątkowej lekkości. Zobacz mój przepis krok po kroku i upiecz najlepszy sernik!
Spis treści
Puszysty sernik przepis krok po kroku
Jeśli lubisz super puszyste i lekkie serniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Puszysty sernik na herbatnikach przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm lub 24/24 cm. – wyłożona papierem do pieczenia.
Składniki
składniki na puszysty sernik
- około 20 sztuk herbatników (na spód)
- 800 g twarogu na serniki (dobrego i tłustego – użyłam twaróg Piątnicy w wiaderku)
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 6 żółtek
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 1 łyżka cukru z wanilią (/ ekstraktu z wanilii albo ziarenka z jednej laski wanilii)
- 80 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 1 budyń waniliowy (opakowanie ok 40 g)
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 200 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej i ubitej na sztywno)
Instrukcja
Jak zrobić puszysty sernik
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra-dół) i zagotuj w czajniku wodę.
- Żółtka utrzyj z cukrem aż będą lekko białe i puszyste.6 żółtek, 200 g cukru
- Dodawaj po łyżce twaróg do masy jajecznej i miksuj.800 g twarogu na serniki
- Dodaj budyń, mąkę, cukier z wanilią oraz masło – zmiksuj.1 łyżka cukru z wanilią, 1 budyń waniliowy, 1,5 łyżki mąki pszennej, 80 g masła
- Białka ubij na sztywno i dodaj razem z ubitą śmietaną kremówką do masy sernikowej – wymieszaj delikatnie.6 białek, 200 ml śmietany kremówki
- Dno foremki o wielkości około 20/30 wyłóż herbatnikami.około 20 sztuk herbatników
- Na ciastka wylej masę twarogową – lej ostrożnie, żeby herbatniki nie zaczęły pływać.
- Jeśli twoja forma ma odpinany rant, to owiń formę kilkakrotnie folią aluminiową.
- Na dużą blachę piekarnika wstaw formę z ciastem, wlej ostrożnie gorącą wodę na dno blachy.
- Piecz sernik przez około 70 minut – po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku tylko delikatnie uchyl drzwiczki.
- Zostaw sernik w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
- Schłodź potem sernik w lodówce przez przynajmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Lekki sernik na herbatnikach – uwagi
Ten puszysty sernik robiłam jeszcze w grudniu, ale jakoś w natłoku przepisów zupełnie się mi gdzieś zagubił. Dopiero przeglądając zdjęcia uświadomiłam sobie, że nigdy nie zrobiłam wpisu na jego temat :) Teraz to czym prędzej naprawiam, bo sernik jest zacny i warto się dzielić takim przepisem. A przepis znalazłam u Dorotki z bloga Moje Wypieki.
Serników na blogu jest już całe zatrzęsienie, ale ciągle szukam i piekę nowe serniczki – to jakaś moja nowa miłość i ciągle mi nie jest ich dość. Mój mąż od jakiegoś czasu jęczał, że zjadłby takiego delikatnego, bardzo puszystego sernika. Gdy u Dorotki trafiłam na jej przepis, to postanowiłam sprawdzić jego stopień puszystości na moim mężu ;) Serniczek testy przeszedł pomyślnie, a że oprócz puszystości jest pyszny, więc tym bardziej muszę podzielić się przepisem. Ten lekki sernik na herbatnikach pieczony jest w kąpieli wodnej, więc zaopatrzcie się w odpowiednią foremkę, albo w rolkę folii aluminiowej :D
Jeśli nie wiecie jak przygotować foremkę do sernika pieczone w kąpieli wodnej, to zachęcam do obejrzenia mojego krótkiego filmiku w którym pokazuję, jak ja to robię.
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na serniki o różnych smakach. Na blogu znajdziesz przepisy zarówno na tradycyjne serniki jak i na takie bez pieczenia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: